На 21-ия си рожден ден през 1947 година тя се

...
На 21-ия си рожден ден през 1947 година тя се
Коментари Харесай

Цял живот на служба: 70 години Елизабет Втора носеше стабилност на Великобритания


На 21-ия си рожден ден през 1947 година тя се обръща към бъдещите си жители с думите: " Обещавам на всички ви, че цялостен живот ще ви послужвам ". Елизабет Втора извърши обещанието си.

Тя е най-дълго управлявалият монарх в английската история. Цял живот на работа, както дава обещание и самата Елизабет Втора. На 21-ия си рожден ден през 1947 година, още като принцеса, тя се обръща към бъдещите си жители с думите: " Обещавам на всички ви, че цялостен живот ще ви послужвам - на вас и на огромното имперско семейство, от което сме част. "  Коронацията ѝ през 1953 година е първата, която се излъчва директно по малкия екран - същинско международно събитие.
Редакцията предлага
" Никога преди толкоз огромно заричане. Във времена, в които нравите и политиката се трансформират непрекъснато, Нейно Величество бе постоянно непоклатима - като канара за нашата нация и от време на време и за целия свят ", споделя във връзка 60-годишния ѝ юбилей на трона тогавашният английски министър председател Дейвид Камерън. " Кралицата на Англия и Северна Ирландия, на другите ѝ кралства и територии, глава на Британската общественост и бранител на вярата ", както гласи цялостната ѝ титла, се употребява с известност по целия свят.

Голямата рецесия след гибелта на Даяна

Принц Чарлз, най-големият наследник на кралицата, който скоро ще бъде именуван крал Чарлз Трети, разказва фамилията си като " сапунена опера ". Кралицата съумява да преодолее всички драми, разводи и кавги. Изпитва неустановеност единствено един път - през 1997 година, когато британците я укоряват, че е реагирала прекомерно хладно на. Едва след отправената социална рецензия кралицата застава пред камерите в Бъкингамския замък и споделя: " Всички ние се опитахме по собствен метод да се оправим. Не е елементарно да изразиш сполетялата те загуба, защото първичният потрес е последван от композиция от усеща: обезверение, яд и угриженост за тези, които са осиротели ". По своя характерен метод, тя съумява да успокои британците.

Кралицата е провела десетки хиляди работни срещи, подхванала е стотици визити в чужбина, постоянно с усмивка, без да прави политически изявления. Но постоянно е била наясно със събитията, както споделя някогашната английска министър-председателка Маргарет Тачър: " Тя има първокласни знания за развиването на нещата и разполага с голям опит. Нейните препоръки и рекомендации са постоянно доста точни. Имах доста огромна изгода от тях като министър председател ".

За мнозина Кралица Елизабет Втора е знак на Англия десетилетия наред.

За времето на ръководството на Елизабет Втора са се сменили 15 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс, която зае поста единствено няколко дни преди кончината на кралицата. През цялото си ръководство тя ежеседмично приема съответния държавен началник на приближен диалог. Приема в двореца и съдии, синдикални водачи, бизнесмени, както и напълно елементарни хора. " За мен аудиенцията значи, че мога да се срещна с хора уединено. И по този начин получавам обширна картина на това, което се случва в държавното управление или в администрацията ", казва кралицата във връзка с своя жанр на работа в изявление за английската социална медия Би Би Си.

Най-голямата ѝ страст - конете и кучетата

" Нямах време за учене - татко ми умря прекомерно рано. Трябваше незабавно да поема нещата и да положа всички старания ", споделя кралицата. Неин лайтмотив е дисциплината, а нейна пристрастеност - животът в провинцията, както и конете и кучетата. Имала е над 30 кучета от породата корги, само че от 2012 година насам не си е взимала ново - не желала някое от кучетата ѝ да я надживее. Тя можела да разпознае дали един кон е болен от 30 метра разстояние, спомня си някогашният ѝ говорител Дики Арбитър.

Кралското семейство дружно с обичаните кучета на кралицата през 1960 година.

" Кралицата постоянно е била източник на ентусиазъм за мен и за доста хора по целия свят. Тя беше изключителна персона и същинско украшение освен за Англия, но и за целия свят ", обяви някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама след последното си посещаване в замъка " Уиндзор ".

Тежки удари в последните години

В последното време кралицата бе сполетяна от няколко тежки удара: внукът ѝ  и от този момент насам се показват като неразбрани кралски деца.

Още по-тежък е казусът с принц Андрю. На втория син на кралицата бе повдигнато обвиняване от съд в Ню Йорк за полово принуждение във връзка със скандала около американския мултимилионер Джефри Епстийн.

Най-голямата загуба на кралицата обаче бе гибелта на нейния брачен партньор принц Филип през април 2021 година. " Той просто беше моята опора и моята мощ през годините ", каза Елизабет. 

Принц Чарлз ще наследи майка си Елизабет Втора на трона.

Най-големият ѝ син принц Чарлз, който е роден през 1948 година, отдавна чака да я наследи на трона. Чарлз се старае да бъде по-непринуден, което не подхожда изключително на майка му. " Ваше Величество, милиони хора, както ми бе казано, мечтаят за това един път да пият чай с Вас ", обръща се той към майка си. Кралицата не реагира, въпреки че публиката се смее от сърце. Едва когато Чарлз уместно възклива на три пъти " Да живее! " и народът запява химна, майката на нацията остава удовлетворена: " Господ да пази кралицата ".

Кралицата работи старателно, с цел да промени имиджа на монархията в Обединеното кралство. За 50-ата си годишнина на трона, Елизабет Втора провежда рок концерт. Освен това, в прорез с традициите, тя дава благословията си на сина си Чарлз да се ожени наново - за актуалната си брачна половинка Камила Паркър Боулс. Уважавана, подложена на критика, от време на време обект на смешки, само че постоянно уважавана. Кралица Елизабет Втора носеше стабилност на Англия десетилетия наред. Британска монархия рядко бе поставяна под въпрос по време на ръководството ѝ. 

***

Разгледайте и тази изложба за живота на кралица Елизабет Втора: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР