Булгаргаз“ иска 400 млн. евро от Газпром“ за спрения руски

...
Булгаргаз“ иска 400 млн. евро от Газпром“ за спрения руски
Коментари Харесай

Вечерни новини: „Булгаргаз“ иска 400 млн. евро от „Газпром“; Кабинетът отчуждава имоти за магистрали

„ Булгаргаз “ желае 400 млн. евро от „ Газпром “ за спрения съветски газ
Две години откакто „ Газпром “ спря доставките на газ за България публичният снабдител „ Булгаргаз “ публично ще предяви към съветския колос искания за нанесени вреди, равняващи се на 400 млн. лева Претенцията ще бъде отправена в началото към съветското сдружение „ Газпром износ “ и ще бъде даден къс период за опция да бъде уредена непринудено. Ако не бъде, „ Булгаргаз “ ще заведе арбитражно дело в Париж. Това разгласи енергийният министър Владимир Малинов на специфичен брифинг по тематиката.
Кабинетът стремително отчуждава парцели за огромни инфраструктурни обекти
Служебният кабинет стремително отчуждава парцели за построяването на някои от най-големите инфраструктурни обекти в страната. Така ще се подсигурят пътни трасета за автомагистрала „ Хемус “, скоростния път „ Видин – Ботевград “ и автомагистрала „ Европа “. Решенията са взети на държавното съвещание в сряда.
„ Хемус “ нарастна с над 38 млн. лева, само че строителството съвсем не помръдва
Автомагистрала „ Хемус “ е поскъпнала с над 38.4 млн. лева Това е сумата, с която са индексирани два от порочните инхаус контракта, с които държавното „ Автомагистрали “ е превъзлагало дейностите на частни компании под прикритието на контракти за наем на техника и доставка на материали. Индексирани са цените за строителството на четири сектора от автомагистралата, а споразуменията са подписани през март и април от някогашния началник на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Ясен Йорданов, оповестиха от Министерство на районното развиване след питане на Economic.bg.
Столична община пуска електронно гише до края на месеца
Приложението за електронни административни услуги Digital Sofia на Столична община ще бъде интензивно до края на месеца. Това разгласи Никола Барбутов, зам.-кметът в направление „ Европейски политики, интернационална активност и туризъм “, по време на събитие в столицата, проведено от „ Градът Медия Груп “.
„ Мебел жанр “ ще създава и дървени къщи в Търговище
Българската компания „ Мебел жанр “ възнамерява да открие цех за произвеждане на дървени къщи в Търговище, където са и другите ѝ предприятия. Новото произвеждане се чака да стартира до юни идната година, а инвестицията в него е към 7 млн. лева, изясни комерсиалният шеф на компания и един от притежателите ѝ Десислава Данева, представена от Българска телеграфна агенция.
Гугъл отпуска $1 млн. за стипендии на млади учени в българския INSAIT
Технологичният колос Гугъл избра българския Институт за компютърни науки и изкуствен интелект INSAIT за едно от най-големите си дарения в региона на образованието през 2024 година Американската компания разгласи на особено събитие в София, че ще отпусне 1 милион $ за стипендии на млади учени.  
Здравният министър уволни шефа на компанията за националната детска болница
Служебният здравен министър Галя Кондева уволни шефа на „ Здравната капиталова компания за детска болница “ ЕАД Николай Борисов. Причината – вътрешен одит установи голям брой нарушавания. На мястото на Борисов застава доктор Влатко Глигоров като краткотрайно изпълняващият длъжността шеф до провеждането на конкурс.
Един от кандидат-посредниците не устоя теста за влизане в тол системата
Едно от трите сдружения кандидат-посредници за тол системата не мина сполучливо стадия по доказване на оперативна съгласуемост. Става въпрос за сдружението „ Т-Смарт Глобал “ ЕАД, което подписа контракт с Агенция „ Пътна инфраструктура “ в края на февруари. Този контракт е преустановен, оповестяват от АПИ, само че не показват категорично какви са забележките.
Работна група ще следи реорганизацията на столичния бул. „ Патриарх Евтимий “
След публичното неодобрение, породило се от реорганизацията на столичния бул. „ Патриарх Евтимий “, работна група занапред ще стартира да разисква плана. Създаването ѝ е по гледище на кмета на София Васил Терзиев. С пост във Фейсбук той признава, че „ Отчитам като уязвимост на плана неналичието на още по-силна предварителна връзка. Въпреки че е бил обсъждан години наред, макар че е бил гласуван в голям брой документи, изискуем на жителите изясненост и разговор. “
Парите за справедливия преход би трябвало да се употребяват вярно
Аз се пробвам постоянно от даден недостатък да го трансформира в резултат. Така желая да стане и с енергийния преход, който досега не е обективен за област Кюстендил. Това сподели кметът на града инж. Огнян Атанасов, който откри кръглата маса „ Реализиране на опциите “, проведена от „ Бранд Медия България “. Събитието е част от плана „ Преход на опциите “, финансиран по политиката на доближаване на Европейския съюз.
Грантовете за създаване на зарядни станции стават налични през ноември
Министерство на превоза възнамерява през ноември да разгласи процедурата за създаване на зарядни станции по пътната мрежа и по пристанищата в България. Общата ѝ стойност е 92 млн. лева и се финансира по линия на Оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година
Коритарова подписа нови 57 съглашения за 122 млн. лева с общините
Проекти на 29 общини ще бъдат финансирани със 122.1 млн. лева Това става допустимо, откакто районният министър Виолета Коритарова подписано нови 57 съглашения за финансиране на обектите със средства от бюджета.
Как се трансформира индустриалната карта на Европа?
Когато американски държавни чиновници вземат решение да окажат напън върху Европа да направи повече, с цел да спре софтуерния прогрес на Китай, те не се обаждат в централата на Европейски Съюз в Брюксел. Вместо това отпътуват до Нидерландия, където се намира ASML Holding. Компанията е единственият в света снабдител на съоръжение за произвеждане на полупроводници от доста висок клас и затова стратегически значима географска точка в световната конкуренция за чипове на стойност 380 милиарда $, написа в собствен разбор Bloomberg.
Модната верига Esprit разгласи банкрут на бизнеса си в Европа
Модната верига Esprit разгласи банкрут на европейското си поделение, оповестява Reuters. Esprit Europe Gmbh, както и шест немски филиала, са подали нужните документи до съда в Дюселдорф. Новината идва, откакто по-рано тази година поделенията в Белгия и Швейцария изпаднаха в неплатежоспособност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР