На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води

...
На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води
Коментари Харесай

Богата празнична програма за Деня на детето в Пловдив

На 1 юни честваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският общоприет консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и обвързван с пролетното равноденствие). По-късно неговата самодейност е продължена, като без значение от благотворителната акция в Съединени американски щати и в Европа се организира интернационална конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 година денят публично е разгласен за Международен ден за отбрана на децата. А през 1950 година 1 юни за първи път е празнуван по едно и също време в 51 страни по света.

Както всяка година, в Пловдив ще има голям брой събития, отдадени на децата и детската усмивка. Организатори са Община Пловдив, отдел „ Култура, археология и културно завещание “ и дирекция „ Спорт и юношески действия “, ОИ „ Старинен Пловдив “, Ансамбъл „ Тракия “, НБ „ Иван Вазов “, Регионален етнографски музей,  СНЦ „ Асоциация за обществена, здравна и правна помощ “ и Клуб за планинско-приложни спортове " АГАРТА " – Пловдив, Съвместно командване на специфичните интервенции и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив.

Вижте програмата по часове!

1 юни, 10.30 ч. пл. „ Ст.Стамболов “, открита сцена с вход свободен: „ ЗАЕДНО “ - Съвместен концерт на децата от Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение (РЦПППО) - Пловдив и възпитаници от НУМТИ „ Добрин Петков ”- Пловдив. Концертът е по план „ Заедно творим ", осъществен от Национално съдружие за единение и партньорство, с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “. Партньори: Община Пловдив, НУМТИ „ Добрин Петков ”, Национална гимназия за театрални и екранни изкуства (НГСЕИ) - Пловдив, РЦПППО – Пловдив, Медицински университет - Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „ Свети Георги " - Пловдив.

1 юни, 10.00 ч. Музикална стратегия на АНСАМБЪЛ „ ПРЕСТО ” на НУМТИ „ Добрин Петков ”: Пред постройката на НГСЕИ до Цар-Симеоновата градина с вход свободен

11.00 ч. „ БАЙ ГАНЬО ОКОЛО СВЕТА “  - куклено-театрално зрелище на НГСЕИ

Работилничка за изобразяване на НГСЕИ                  

1 юни, 12.00 ч. пл. „ Ст.Стамболов “, открита сцена: „ ТАЛАНТЛИВИ ЧУДЕСА В ДЕНЯ НА ДЕТЕТО “ - Празник, проведен от екипа на предаването „ Ася в страната на гениите “

1 юни, 17.30 ч. пл. „ Ст.Стамболов “ открита сцена: „ ВЪЛШЕБНО ЛЯТО “ - Детски празник с радио КАТРА ФМ

Ще се забавляваме дружно с доста игри, песни, танци, чудни дарове и награди! А в края на празника ще разрежем и най-голямата торта, правена в миналото в Пловдив от ТОРТИ Колекция. И тази година избрахме да застанем зад значима за нас идея! Събираме средства в поддръжка на акцията на сътрудниците ни от БМЧК – Пловдив - „ Всеки е годен! “. Кампанията оказва помощ на незрящи, мъчно преносими и глухи деца от региона. Сумата, която събираме по време на празника, ще дарим на районния център за поддръжка процеса на приобщаващо обучение в постройката на някогашната детска градина за деца с повреден слух на ул. " Прохлада " 1А в Пловдив. В центъра се работи с 694 деца от региона.

Как можеш да дариш:

По време на тържеството, доброволците на БМЧК ще събират в касички минимални средства, като в подмяна всеки дарил ще получи бутилка трапезна вода Айсберг от ПАРТИ ДРИНКС и билет за финалната томболата с огромни награди – чували с играчки, смарт тв приемник, електроуреди за гофрети и свежи сандвичи, тостери, надуваеми плажни продукти и още доста други.

KATRA FM благодари на всички свои сътрудници, които обезпечават средства за благородната идея и награди за празника!

1 юни, 18.30 ч. Римски стадион, вход свободен: XI-то издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ „ РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ „ ПРЕСТО ” от НУМТИ „ Добрин Петков ” - събитието е част от XIV-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ”    

1 юни, 19.00 ч. Парк 2019 в жк Тракия с вход свободен: „ КОСЕ БОСЕ “ - Куклено-театрално зрелище на Държавен куклен спектакъл – Пловдив 

1 юни, 19.30 ч. Зала на АМТИИ с вход свободен: Концерт на ученици на НУМТИ „ Добрин Петков “ – гр. Пловдив „ МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ПЛОВДИВ “

1 юни 2023 година, от 19.30 ч. на сцената на Дом на културата " Борис Христов ": Откриване на XII Международен детски балетен фестивал " С обич за танца ". Спектакъл на Балетно студио " Буратино " - " Пази фантазията ". Музика: П.И.Чайковски, Ж.Бизе, Ш.Гуно.

2 юни 19.00 ч. Колективни участия.

3 юни 19.00 ч. Индивидуални, дуетни участия.

4 юни 19.00 ч. Тържествено закриване на фестивала. Концерт на наградените участници.

1 юни от 18.00 ч. Регионален етнографски музей – Пловдив ще показа новата си детска просветителна брошура „ Приключения с Аргир “. Създаден от екипа на РЕМ – Пловдив, илюстраторът Димитър Петров, студио „ Тотем Министерски съвет “ ЕООД и партньорството с възпитаници от 10 „ а “ клас на Национална гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив, компетентност „ Компютърна анимация “ с началник Роберт Попов и школа „ Занимателна математика “. През целия ден на 1 юни входът за деца до 14 години ще бъде безвъзмезден. При закупуване на книжката „ Приключения с Аргир “ с всяко дете ще може да влезе гратис и един компаньон. Всички деца ще получат дарове.

ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД

01.06.2023 година (четвъртък), 11:30 - 17:00 ч., Къщата на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров) – двор,  при неприятно време хайет сутерен и затрупан кьошк

ОИ „ Старинен Пловдив ”, в партньорство със Зонта клуб - Пловдив, план ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който присъединяване ще вземат подрастващи от „ Втори дом ”, където са настанени украински бежанци и деца в  неравностойно състояние (деца, които са били обект на домашно принуждение и са изведени в предпазени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и упования брой деца е към 40, които ще идват за занимания в разнообразни часови интервали.

В двора на Къща Стамболян са завършени, и децата на ротационен принцип ще посетят, разнообразни креативна арт зони. В паузите, в двора, на децата ще се дават пакетирани закуски, вода и време за почивка, в което ще получават разнороден вид знания.

Във времето за почивка децата ще имат опция да прегледат къщата, да видят красивите фасадни фрески и да се потопят в света от картини  на Маестро Димитър Киров.

В зона сутерен на къщата да изгледат двете серии на кино лентата «Приключения на Фил и Поли» - предоставени от режисьорско съдружие «Непорасналите»

1-ва зона -  за изобразяване и моделиране с уредника на къщата госпожа Ангелина Ризова и ментора Елена Колева - Кабир. Децата рисуват с пръсти и моделират костюми от времето на Възраждането.

2-ра зона – музикална зона. Поканени са музиканти-ментори, които чрез акустични принадлежности – китара и екзотични перкусионни, ще обучат децата какво е темп, съществени правила за потребление на инструментите и други

Забавленията не престават с изненадващото идване на МИНИ МАУС, която ще води децата в зоната на творчеството – ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир- спомен от паметния 1-ви юни в Стария град, с помощта на ЗОНТА КЛУБ ПЛОВДИВ и ОИ „ СТАРИНЕН ПЛОВДИВ ”. На финала всички деца, доброволци и екипа на Зонта клуб водят децата на Римски стадион, с цел да изгледат Големия детски концерт.

03.06.2023 година (събота), 10:00 - 17:00 ч.,  Къщата на доктор Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) – двор и зоната  пред къщата

XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, проведено от Сдружение „ Духовно огледало ”, включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за изобразяване, плъстене, направа на предмети от царевична шума и други

04.06.  (неделя), 11:00 - 14:00 ч., Къща Клианти: Откриване на галерия с детски картини, икони, литографии нарисувани от дребните зографчета от Ателие „ Зографче ”-Самоков и арт работилница, представяща разнородни техники.

04.06.2023 година (неделя), 11:00 ч., Къщата на доктор Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) Професионалният пътуващ спектакъл за деца „ Елени ” показва куклено-театралния театър „ Златното момиче ”.

ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ЗНАНИЕТО И ДВИЖЕНИЕТО ПЛОВДИВ 2023

(3 – 4 юни)

Фестивалът ще се организира за четвърта поредна година по случай Международния ден на детето. Организиран е от:

Народна библиотека „ Иван Вазов ”, Сдружение с нестопанска цел „ Асоциация за обществена, здравна и правна помощ “ и

Клуб за планинско-приложни спортове " АГАРТА " – Пловдив, Съвместно командване на специфичните интервенции /68-а бригада Специални сили/ и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Идейният план на Фестивала е фокусиран върху взаимоотношението сред знанията и двигателното развиване – основа за разгръщането на познавателните, езиковите, обществените и прочувствените аспекти на детското развиване.

Мероприятията ще се организират на територията на:

Алеите на Цар Симеоновата градина;

Виенския павилион;

Западната стена на Народна библиотека „ Иван Вазов ” (от страната на парка);

подножието на Бунарджика;

конферентна зала на Народна библиотека „ Иван Вазов ”.

ПРОГРАМА - ПЪРВА ЧАСТ

В рамките на двата дни децата ще имат опция да чуят забавни лекции; да вземат участие в демонстрации; да се ориентират с компас; да влязат в ролята на избавител, биолог, академик, откривател на пещери; да научат за непознати животни и растения; да опознаят отвесния свят на алпинизма и катеренето, да се срещнат с:

- активността на институции и организации, свързани с туризма; екологията; опазването на околната среда; спорта; долекарската помощ; планинското и спешното спасяване; пожарната и спешна сигурност и др.;

- безвредно престояване измежду природата – туризъм, планинско насочване, сигурност в планината;

- насочване в градски условия;

- нанагорнище на висока постройка по алпийски прийом (Западната стена на Библиотеката, от страната на парка);

- скално катерене (подножието на Бунарджика, наоколо до църквата " Св. Св. Петър и Павел " (ул. „ Никола Петков ”).

- изобразяване, бродерия, танци, спортове и други (Алеите на Цар Симеоновата градина).

ПРОГРАМА - ВТОРА ЧАСТ

3 юни

от 14 до 19 ч.:

в конферентната зала на Народна библиотека „ Иван Вазов ” ще се организира семинар на тематика: „ ВЛИЯНИЕ НА ЕКРАННОТО МИСЛЕНЕ ВЪРХУ ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ ”

1. Проф. доктор Иван Иванов, д.м.; шеф на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги “, Пловдив и зам.-ректор на Медицински университет – Пловдив

2. Д-р Катя Стоилова – Ръководител на Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение

3. Александрина Георгиева – основател на фондация „ Офлайн кидс ”; инструктор по методиката „ Учене посредством прекарване ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР