На 1 октомври отбелязваме Международния ден на възрастните хора. По

...
На 1 октомври отбелязваме Международния ден на възрастните хора. По
Коментари Харесай

Румен Радев в Деня на възрастните хора: Цялото ни общество е в дълг към тях

На 1 октомври означаваме Международния ден на възрастните хора. По този мотив президентът Румен Радев насочи приветствие към тях. Ето какво написа президента във фейсбук профила си:

Днес означаваме Международния ден на възрастните хора, само че освен през днешния ден изискуем благодарност на нашите майки и татковци за мъдростта и моралната поддръжка, с която ни подаряват. Цялото ни общество е в дълг, с цел да имат те почтени старини, с цел да носят по-лесно тежестта на ежедневните усложнения и да нямат терзания за утрешния ден. Хората от третата възраст заслужават освен признателността на децата и околните си, само че и поддръжката на страната – целенасочена и ефикасна обществена политика, която да увеличи стандарта на живот. Защото старостта не трябва да е задължение, а е време за засвидетелствана признателност.

Скъпи майки и татковци, бъдете живи и здрави!
Международният ден на възрастните хора е интернационален ден на Организация на обединените нации, който се отбелязва годишно на 1 октомври.

На 14 декември 1990 година Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава да дефинира 1 октомври като Международен ден на възрастните хора, документирано в Резолюция 45/106. За първи път честването на Деня е на 1 октомври 1991 година.

Денят се отбелязва с действия за повишение на емпатията, публичната осведоменост и сензитивност по отношение на проблемите, с които възрастните хора се сблъскват като проблемите, свързани със стареенето, малтретирането на възрастни хора и други. Това е и ден, в който се означават приносите, които възрастните хора имат към обществото.

Денят се отбелязва по разнообразни способи като превозване на време с близки възрастни, навестяване на домове за възрастни хора, подготвяне на храна за тях или обезпечаване на помощ в семейството.

През 2020 година започва Десетилетието на остаряването в положително здраве (2020–2030).

Подобни дни се означават в Съединени американски щати и Канада (Международен ден на прародителите), в Китай (Фестивала на двете деветки) и в Япония (Уважение към възрастните хора).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР