Учените вярват, че може да са разрешили мистерията как 31

...
Учените вярват, че може да са разрешили мистерията как 31
Коментари Харесай

Учени вярват, че са разгадали мистерията на египетските пирамиди

Учените имат вяра, че може да са разрешили мистерията по какъв начин 31 пирамиди, в това число световноизвестният комплекс в Гиза, са били издигнати в Египет преди повече от 4000 години. Изследователски екип от Университета на Северна Каролина Уилмингтън откри, че пирамидите евентуално са били издигнати посредством продължение на от дълго време загубен, античен ръкав на река Нил - който в този момент е прикрит под пустинята и земеделските земи, предава BBC.

В продължение на доста години археолозите са считали, че античните египтяни би трябвало да са употребявали близкия воден път за превозване на материали като каменните блокове, нужни за построяването на пирамидите по реката.

Но до момента „ никой не беше сигурен за местоположението, формата, размера или близостта на този мега воден път до действителното място на пирамидите “, споделя един от създателите на проучването, проф. Еман Гонейм.

В междуконтинентално изпитание групата откриватели употребява радарни сателитни изображения, исторически карти, геофизични изследвания и продупчване на седименти (техника, употребена от археолозите за възобновяване на доказателства от проби), с цел да картографират ръкава на реката - който съгласно тях е бил покрит от огромна суша и пясъчни стихии преди хиляди години.

Екипът е съумял да „ проникне в пясъчната повърхнина и да сътвори изображения на скрити характерности “ благодарение на радарната технология, се споделя в изследването, оповестено в списание Nature. Сред тези характерности са „ заровени реки и антични структури “, протичащи в подножието на мястото, където се намират „ по-голямата част от античните египетски пирамиди “, сподели проф. Гонейм.

Говорейки пред BBC, един от съавторите на проучването, доктор Сузан Онстин, сподели, че „ локализиране на действителния речен ръкав и разполагане с данните, които демонстрират, че е имало воден път, който може да се употребява за превозване на по-тежки блокове, съоръжение, хора, всичко, в действителност ни оказва помощ да разбираем структурата на пирамидите “.

Екипът откри, че речният клон - наименуван клон на Ахрамат, като думата значи пирамиди на арабски - е дълъг почти 64 км и необятен сред 200-700 м. И граничи с 31 пирамиди, които са издигнати сред 4700 и 3700 години.

Откриването на този липсващ речен ръкав оказва помощ да се изясни високата компактност на пирамидите сред Гиза и Лишт (мястото на погребенията от Средното царство), в това, което в този момент е негостоприемна зона на пустинята Сахара.

Близостта на речния клон до пирамидните комплекси допуска, че той е бил „ деен и настоящ по време на строителната фаза на тези пирамиди “, се споделя в документа. Д-р Онстин изясни, че античните египтяни са могли да „ употребяват силата на реката, с цел да пренесат тези тежки блокове, вместо човешкия труд “, добавяйки, че „ това е просто доста по-малко изпитание “.

Река Нил е избавителната линия на Древен Египет, като остава такава и до през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР