На 01.12.2022 президентът на Европейския съвет Шарл Мишел посети Китайската

...
На 01.12.2022 президентът на Европейския съвет Шарл Мишел посети Китайската
Коментари Харесай

Отношенията ЕС-Китай - разумът и диалогът могат да надделеят

На 01.12.2022 президентът на Европейския съвет Шарл Мишел посети Китайската национална република, което стана първата знакова среща на европейски и китайски представители след историческия ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия. Едва ли е случайност, че високопоставеният европейски посетител посети Китай единствено месец откакто това направи и немският канцлер Олаф Шолц. Въпреки геополитическите компликации и интригите на трети страни, явно Китай и Европа осъзнават, че взаимните ползи и отговорността им пред света, са по-големи от всичко друго.

Според китайския водач Си Дзинпин, колкото по-турбулентна и превратна става интернационалната обстановка, толкоз по-голямо ще бъде смисъла на европейско-китайските връзки. Пекин се надява, че Европейски Съюз ще вземе ефективно присъединяване в шерването на всички големи благоприятни условия, които се оферират от китайския необхватен пазар и институционално отваряне.

От своя страна Шарл Мишел акцентира, че Европейският съюз е подготвен да бъде благонадежден и предвидим сътрудник на Китай. На фона на неотдавнашното напрежение към визитата на Нанси Пелоси в Тайван, беше знаково, че Мишел акцентира, че Европейски Съюз седи зад политиката за един Китай и почита териториалния му интегритет. Според Мишел Европейски Съюз ще се стреми да се реализира европейско-китайско капиталово съглашение, по-стабилни вериги за доставки и съдействие във всички области.

Това своебразно стопляне и интензификацията на връзките на високо равнище сред Европейски Съюз и Китай са естествени, тъй като Народната република е най-големият търговски сътрудник на Европа, а двете дружно са главните гаранти за мира, стабилността и взаимосвързаността в Евразия. Стокооборотът сред Европейски Съюз и КНР е достигнал галактическите 711,4 милиарда $, което е нарастване с цели 6,3 процентни пункта.

Исторически Европа и Китай са най-големите, развити и основни цивилизационни центрове и в случай че през днешния ден двете сили работят дружно, от това ще имат голяма изгода, както жителите им, по този начин и целият свят. Но има към момента трудности пред това, тъй като мнозина политици в Европа се водят не от ползите на жителите и страните си, а от манталитета от Студената война, който се насажда от трети страни (САЩ), преследващи политика на " въздържане " на Китай. Някои във Вашингтон употребяват лостовете си на въздействие над обособени европейски страни, с цел да ги подтикват към утежняване на връзките с Китай, което е контрапродуктивно и не дава отговор на никакви европейски ползи.

Бъдещето на Европейски Съюз в 21-и век ще зависи от способността му да придобие стратегическа автономност в изискванията на зараждащия се многополюсен международен ред. И значим детайл от нея ще бъде независимият европейски метод, самостоятелен от Съединени американски щати, при образуване на европейската китайска политика. Такъв съответен курс ще умножи освен търговията и благосъстоянието на жителите, само че и стабилността на два континента. Европа няма никакви аргументи да се кара с Китай. И визитите на Олаф Шолц и Шарл Мишел в страната са доказателство, че разсъдъкът и разговорът могат да надделеят над геополитическите ползи на трети страни, които се пробват да повлияят отрицателно на европейско-китайските връзки.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР