Мумия ще се завърне на мястото на бившия мавзолей на

...
Мумия ще се завърне на мястото на бившия мавзолей на
Коментари Харесай

Скулптор поставя мумия на мястото на мавзолея - slava.bg

Мумия ще се завърне на мястото на някогашния пантеон на столичния площад „ Батенберг “, оповестява Площад Славейков. 29 години, откакто балсамираното тяло на Георги Димитров бе изнесено от тоталитарната паметна постройка, скулпторът Андрей Врабчев ще отбелязя мястото с произведение, което „ да ни подсети, че комунизмът не умря, не беше разкапан, а беше мумифициран в нас – нито жив, нито починал, нито кадърен да ни промени “.

„ А нашите мозъци и показа са неговият пантеон “, споделя Врабчев.

Десетметровото, повито като египетска мумия, тяло ще бъде положено в събота от 9 до 12 ч. на площадката на мавзолея – краткотрайно, тъй като Врабчев не завоюва състезанието „ Навън “ на Столична община със своя план „ Мавзолей “. А създателят на определения план „ Един човек “ Венелин Шурелов към този момент десети месец не може да преодолее пречки от друго естество, с цел да издигне електронния си исполин. И по този начин, на следващия ден вместо изправен „ човек “, ще бъде конфигуриран лежащ „ човек “.

Врабчев изяснява, че изборът на дата за слагането на неговаа мумия е обвързван с несполучливия опит за унищожаване на член първи от конституцията на Народна република България – „ член първи по-късно отпада, само че като че ли и той е мумифициран в нас през годините и до момента “.

„ Уви, близо 30 години след гибелта си комунизмът и неговите изкривявания не се разложиха, а тъканта им не беше разградена от обществото – анонсира плана си Врабчев във Facebook. – Промяната настъпи по изкуствен метод – режимът умря, само че всичките му страхове, деформации, деморализирането на обществото и неговото дехуманизиране останаха. Провалите ни през днешния ден не са камшик на „ демокрацията “, а плодовете на комунистическия режим – общество, затънало в духовна мизерия, боязън и човеконенавист. Свидетели сме на това по какъв начин стандартите на ръководство, на цивилен връзки и отношението на институциите освен не се трансформираха, а още веднъж все по-силно замязват на тези от това време.

Иначе казано ние запазихме „ комунизма “ в мавзолея на връзките и мисленето ни. Макар да не е жив, неговата балсамирана мумия, неспособна нито да се промени, нито да се разложи, е грижливо непокътната в мавзолея на мисленето и връзките ни. Може да се види на всички места от политическите речи и държанието на управниците до паркиралите на всевъзможни места из безстопанствения ни град водачи нехаещи за заболели, остарели, майки и деца, само че гордо закачили националния байрак на стъклото си.

Време е да се отърсим от този човеконенавистен фетиш и да си дадем сметка за мумията в нас. Какъв по-добър метод и по-добро място за това от опустошения пантеон, където през днешния ден няма нито мумия, нито пантеон. След бутането на мавзолея и паметника „ 1300 години България “, не остана нищо, което извън да ни припомня за злокобните времена и нрави, с изключение на тачения като „ шедьовър “ монумент на окупационните руски войски. Така, грижовно балсамиран от политическата ни класа, комунизмът се мумифицира в нас, а ние се превърнахме в пантеон на личното си проваляне.

Проектът цели да повдигне точно тези въпроси и да подсети за безусловно езическите съвсем зверски нрави и мислене, насадени в обществото ни в епохата на комунизма. Нравственост, която ни пречи да се развиваме. “

По подигравка, отбелязва създателят, скулптурата на мумията е направена от захвърлените останки от макета на друга езическа скулптура, плод на новото време на скулптурата на София.

Андрей Врабчев тази година провокира публичното внимание с две съоръжения – говорящият монумент на премиера Бойко Борисов, подложен за няколко часа на столичния площад „ Гарибалди “, и боядисването на езерцето в Докторската градина в алено на 9 септември.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР