МРРБ обмисля разширяване на обхвата на тол системата в страната

...
МРРБ обмисля разширяване на обхвата на тол системата в страната
Коментари Харесай

Повишават пътните такси за камионите

МРРБ обмисля разширение на обсега на тол системата в страната и нарастване на таксите за рейсове и камиони. Засега нарастване на цените на винетките не се възнамерява. Това съобщи районният министър арх. Виолета Комитова пред Българска национална телевизия. Тол системата обгръща малко под 3 хиляди км. от пътната мрежа в страната, а още преди месеци от министерството оповестиха, че тежкотоварните камиони, които разрушават най-вече пътищата, заплащат минимум.

Комитова разяснява, че рейс, пътуващ сред София и Бургас, заплаща по 1 ст./км, т.е. цялата такса за изминатите 360 км. е 3,60 лева Тя уточни, че тол системата не е задоволително ефикасна. Вместо доходи от 1,3 милиарда лева, които бяха заложени при проектирането й, тя носи годишно към 380 млн. лева Около 75% от тези пари идват от винетките, които заплащат леките коли, а не от тежкотоварния трафик. Заради това желанието на ведомството е да събира двойно повече от досегашните доходи, като по-голяма част от парите да идват от рейсове и тежкотоварни транспортни средства. Така ще има и повече пари за ремонт и поддръжка на пътища в страната.

Министерство на регионалното развитие обмисля да осъществя доходи и от претрупани камиони. По думите на Комитова от началото на годината в страната са влезнали към 27 хиляди такива камиона. Имало е опция от тях да бъдат събрани към 50 млн. лева, само че поради слаб надзор тези пари липсват.

" Почти всички пътни поправки, които са на стойност 1,5 милиарда лева годишно в нашата страна, минават под прикритие - като неосновни поправки. Това значи, че милиард и половина даваме годишно за всички пътища, само че когато те се повредят, няма компания, която да носи гаранцията и няма отговорност да си поеме гратис ремонта ", сподели Комитова. Примерът, който даде тя, е с ремонтираната тази година " вълнообразна " права от автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора. " Тази права на стойност 200 млн., които споделям, че нямаме опция да ги платим сега, защото те би трябвало да се дефинират в бюджет, през Народното събрание и по този начин нататък. Тя ще би трябвало да се заплати един ден на всичките 10 компании, които са работили в тази права. Но тя е предходна под параграф на някакъв настоящ ремонт и поддръжка, заради което няма утвърден план и няма позволение за градеж, и няма Акт 16 за въвеждане в употреба ", сподели тя. Комитова изясни, че ще се платят от бюджета тези 200 млн. за ремонт, само че в случай че зародят повреди в идващите 5 или 10 година, ще се дадат нови милиони, с цел да се поправи правата. " Няма гаранция, тъй като минава под думата " поддръжка ". Това е порочна процедура, която се прави от години - тя е за сякаш по-бързо да се вършат ремонтите, тъй като плановете до позволение за градеж изискват време, само че особено за Чирпан-Стара Загора имахме време да подготвим тези планове ", счита Комитова.

Според нея такива съществени, тежки и скъпи поправки би трябвало да се вършат с механически план, позволение за градеж, с въвеждане в употреба и оттова нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази процедура за милиард и половина годишно гълтам доста пари и основава артикул, в който няма никакво качество. Колкото до съответната права от " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора тя уточни, че е изпълнена доста хубаво и похвали компания " Автомагистрали - Черно море ".

Коментар - в публикацията на Мая Йовановска ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР