МОСВ засилва мониторинга на крайбрежните морски води във връзка с

...
МОСВ засилва мониторинга на крайбрежните морски води във връзка с
Коментари Харесай

Засилват наблюдението на крайбрежните ни води заради взривения язовир Каховка

МОСВ ускорява мониторинга на крайбрежните морски води по отношение на разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Разпореждане за това издаде министърът на околната среда и водите Юлиян Попов към Басейнова дирекция „ Черноморски район “ (БДЧР) – Варна и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).

В осъществявания все още мониторинг се включват спомагателни индикатори, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море.

От юни 2022 година по отношение на военните дейности на територията на Украйна досега БДЧР и Изпълнителна агенция по околна среда организират мониторинг в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на пунктовете е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда от в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори, предаде dariknews. Още през вчерашния ден Министерство на околната среда и водите изиска и публична информация и данни за положението на съставените елементи на околната среда на територията на Румъния, Молдова и Украйна.

По този метод ще се обезпечи цялостно следене на екологичните вреди след случая при язовира, с цел да може България да реагира навреме на всяка възможна тревожна обстановка, обвързвана със замърсяване на нейна територия.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР