Москва ще проучи много внимателно отговорите на Запада на отправените

...
Москва ще проучи много внимателно отговорите на Запада на отправените
Коментари Харесай

Проучваме отговорите на Запада. Путин не внесе яснота за намеренията на Русия по кризата в Украйна

Москва ще изследва доста деликатно отговорите на Запада на отправените оферти по гаранциите за сигурността и едвам по-късно ще реши какви по-нататъшни дейности да предприеме. Това е споделил президентът на Русия Владимир Путин в петък по време на телефонен диалог с френския си сътрудник Еманюел Макрон . Обсъжданите тематики бяха оповестени от пресслужбата на Кремъл.

Според цитирания текст съветският държавен глава твърди, че Съединени американски щати и НАТО не са взели поради "принципната угриженост на Русия по отношение на гаранциите по сигурността ".

"Обръща се внимание на обстоятелството, че в отговорите на Съединени американски щати и НАТО не са взети поради кардиналните опасения на Русия като попречване на разширението на НАТО, отвод от разполагане на ударни оръжейни системи покрай съветските граници, както и връщане на военния капацитет и инфраструктурата на блока в Европа до позициите от 1997 година, когато беше подписан Основополагащият акт Русия-НАТО “, се споделя в известието.

Макрон разгласи по-рано тази седмица, че ще организира телефонен диалог с Путин в духа на "взискателен разговор " с Русия за изясняване желанията на Москва във връзка с Украйна.

Русия изисква гаранции за сигурност от Запада в подмяна на деескалация на напрежението с Украйна. Основното предпочитание на Москва е НАТО да постави завършек на разширението си. Алиансът отвхърли настояването.

В петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Алиансът е подготвен да ускори наличието си в Източна Европа, с цел да потвърди на Русия своята решителност на фона на рецесията в Украйна. Той добави, че Русия разполага хиляди боеспособни войски и военна техника в Беларус, която граничи с източния фланг на НАТО, както и с Украйна.

Данни на западното разузнаване свидетелстват, че повече от 100 000 съветски бойци към този момент са преместени в граничните региони с Украйна. По думите на Столтенберг обаче това не значи, че сигурно Русия възнамерява да нахлуе в Украйна.

По-рано в петък посланикът на Съединени американски щати в Москва Джон Съливан сподели, че към този миг Вашингтон чака отговор от Москва по предложенията за намиране на дипломатически излаз от рецесията. След като Русия отговори има възможност да последва среща сред съветски и американски дипломати сподели Съливан.
Ако сложа револвер на масата и кажа, че пристигам с мир това е заплахаДжон Съливан
Съливан счита, че дипломацията е единственият път напред. По него може да се тръгне само в случай че Русия стартира да изтегля войските си, струпани към границата с Украйна. "Ако сложа револвер на масата и кажа, че пристигам с мир това е опасност “, сподели Съливан на онлайн брифинг.

"Надяваме се, че съветското държавно управление споделя истината и не възнамерява " инвазия на Украйна, съобщи посланикът. "Фактите сочат, че понастоящем то има опция да направи това ", сподели Съливан.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи пред съветски медии по-рано в петък, че Москва не желае война. Първият посланик на Русия обаче сподели, че страната му няма да разреши нейните ползи да бъдат "пренебрегнати ".

Всичко това се случва на фона на продължаваща седмици ескалация на рецесията с Украйна. Русия е струпала, настояват западни разузнавания, до границата с Украйна и организира поредност сухопътни и морски военни учения. Това провокира опасения за нахлуване, изключително на фона на нелегално анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 година

Кремъл отхвърля да има такива проекти и дефинира НАТО като опасност за сигурността си, по тази причина упорства за правни гаранции, че Алиансът няма да се уголемява още на изток, в това число и с Украйна. Вашингтон и НАТО дефинираха някои от настояванията като изцяло неприемливи.

Лидерите на оповестиха "тотално единение " във връзка с съветската опасност в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР