Моделът на училището трябва да се мултиплицира в национален мащабПроектът

...
Моделът на училището трябва да се мултиплицира в национален мащабПроектът
Коментари Харесай

ТУЕС показа как се създават ценни ИТ кадри

Моделът на учебното заведение би трябвало да се мултиплицира в народен мащаб

Проектът за електрически задвижван маунтийн ръб на Теодор Тодоров, възпитаник в 11 клас в ТУЕС, притегли интереса на участниците в полемиката във връзка 30-тата годишнина на учебното заведение

Обединените старания на бизнеса в работата с учебни заведения и университети са фактор за основаване на добре готови професионални фрагменти, стана ясно на полемика, отдадена на приноса на бизнеса в ИТ образованието, проведена от Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ (ТУЕС) към Технически университет – София във връзка 30-тата годишнина от основаването му.

Като фактори бяха изтъкнати също взаимното образование на начинаещи експерти, възпитаници и студенти от по-опитни техни сътрудници, нахлуване на ИТ образование в началните етапи на образованието, обезпечаване на време на чиновниците в фирмите, в което да преподават и да работят с възпитаници и студенти.

Всички участници в полемиката бяха единомислещи, че сполучливият модел на ТУЕС, който работи в тясно партньорство с висшето обучение и с бизнеса, би трябвало да бъде мултиплициран в народен мащаб.

„ В обстановката на изключителна потребност от добре готови ИТ експерти точно връзката с бизнеса е това, което може да направи образованието адаптивно към действителните потребности на бранша. Благодарение на партньорството си с експерти и компании от ИТ бранша, ТУЕС съумява да се оправи сполучливо с тази задача и да основава едни от най-търсените специалисти в областта на програмирането, компютърните мрежи и компютърните системи “, разяснява доцент доктор инж. Стела Стефанова, шеф на ТУЕС към ТУ-София.

Ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов връчва орден „ 70 години ТУ-София “ на шефа на ТУЕС доцент доктор инж. Стела Стефанова

ТУЕС е основано като пробно учебно заведение към Факултета по електронна техника и технологии на ВМЕИ „ Ленин “ (днес Технически университет – София) през 1988 година С годините учебното заведение се потвърди като сполучлив и добре работещ модел, основал гръбнака на днешната ИТ промишленост в България.

Професионалисти, приключили ТУЕС, през днешния ден заемат водещи позиции в български и интернационалните ИТ компании, изявяват се като сполучливи бизнесмени, водачи и иноватори в най-бързо развиващия се бранш на стопанската система в България. През 2018 година ТУЕС беше най-желаното софтуерно учебно заведение в София и четвъртото най-търсено учебно заведение от седмокласниците в столицата.
още по тематиката
Уникалният модел на работа на ТУЕС се основава на няколко съществени стълба – интеграция в структурата на ТУ-София, тясна връзка с бизнеса и дейна роля на общността на приключилите. Специализираните дисциплини в учебното заведение се водят от академични преподаватели и експерти от ИТ бранша, доста от които са приключили ТУЕС.

Благодарение на интеграцията си с ТУ-София, ТУЕС приспособява образователното наличие към актуалните трендове в бранша. Учениците имат достъп до запаси на университета, организират практики в компании и приключват професионалното си обучение с дипломен план, чиято трудност постоянно подхожда на бакалавърско равнище в университета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР