Много преди SARS вируса да се превърне във фактор и

...
Много преди SARS вируса да се превърне във фактор и
Коментари Харесай

Китайският вирус, който уби повече хора от Втората Световна война

Много преди SARS вируса да се трансформира във фактор и световна епидимия и от него по-късно да произлезе толкоз добре познатия короновирус, светът помни една доста сериозна зараза, чийто край беше маркиран преди тъкмо 100 години. За интервала от 1918 година до 1920 година целият свят се изправя против една от най-зловещите епидемии. Повече от 500 милиона души се разболяват, а сред 50 и 100 милиона души умират. Статистиката ще покаже, че испанският вирус е съумял да убие повече хора, в сравнение с са жертвите на Втората Световна война.

Същият не е най-приятният метод за овакантяване на този свят. Заразените нормално покачват фрапантно температурата, стартират да се задъхват, заради неналичието на О2 в тялото им, лицата стават сини, а по-лошото е, че белият дроб стартира да се цялостни с кръв и надлежно човешкият инстикт стартира да се бори обезверено по всевъзможен метод, с цел да я изкара от системата.

Макар и пандемията от дълго време да е минало, редица учени още спорят за произхода на този вирус. Добрата вест е, че макар всички съществени разногласия, множеството стискат ръцете и са съгласни, че вирусът е генетично променен и най-вероятно идва от Китай. Разнасянето му по целия свят е в резултат на непрекъснато местищите се войски по целия свят в динамичния спектакъл на Първата Световна война. Медицинският свят към момента не подозирал, че високата смъртност е разследване на нов вирус и множеството начални случаи били преписвани на пневмония.

 1918_flu_in_Oakland

Снимка: By Edward A. „ Doc “ Rogers, 1873-1960 – Photo by Edward A. „ Doc “ Rogers. From the Joseph R. Knowland collection at the Oakland History Room, Oakland Public Library. Digital copy via [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6213389

Само две години са нужни на пандемията, с цел да успее да понижи дължината на американския живот с 10 години. Големи градове, щати и даже страни публично не разрешават обществени събирания, пътешествия и всевъзможни други забавни обществени форми, където болестта може да се съобщи. Театри, църкви, библиотеки и всичко друго изкушаващо стопира да работи. В някои зони смъртността става толкоз сериозна, че съвсем всеки ден се записва по един мъртав.

Откъде идва името „ Испански вирус “? Макар Германия да цензурира своите медии едвам през 1933 година ранните трендове почнали да се практикуват съвсем във всяка държавна медия. Германия пазила загадка, Англия се опитвала да прикрива, Франция не коментирала въобще тематиката, а Съединени американски щати се фокусирали върху други вести. Единствено Испания не се тормозила да приказва. Там явно публицистите знаели, че в случай че има по-сериозна осведоменост, смъртността ще намалее фрапантно. Затова всички го кръщават „ Испански вирус “. Всички останали предпочитали да не приказват, въпреки всичко Първата Световна война още не е завършила.

Благодарение на положителната статистика излиза наяве, че за 24 седмици жертвите са повече, в сравнение с ХИВ вируса ще вземе за идващите 24 години. Единственият съперник може да бъде чумата. В Индия умират към 17 милиона души – 5% от международната популация. В Япония към 23 милиона души се заразяват и 390 000 са съдбовните случаи. В Индонезия черната статистика стопира на цифрата 1.5 милиона души. В Таити към 13% от популацията става жертва, освен това единствено за първия месец.

 Spanish_flu_death_chart

Снимка: By (Image: courtesy of the National Museum of Health and Medicine) – Pandemic Influenza: The Inside Story. Nicholls H, PLoS Biology Vol. 4/2/2006, e50 https://dx.doi.org/10.1371/journal.pbio.0040050, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1441889

26% от родилките, които съумяват да се излекуват, публично губят децата си при раждането. Както се случва при SARS вируса и ковид, повода е цитокинната стихия (претоварването на имунната система). От една страна това се дължи на обстоятелството, че множеството лекари към този момент съумяват да се преборят с пневмонията, която също може да настъпи в избрани обстановки, а от друга са по-сериозните ограничения, които се взимат за обезвреждане на вируса. В случай, че се чудите за какво тъкмо Китай е отговорен за този вирус, отговорът се крие във обстоятелството, че някъде през 1917 година към 140 000 китайски служащия са употребявани точно от Франция и Англия.

 USCampHospital45InfluenzaWard

Снимки: By Uncredited U.S. Army photographer – U.S. Army Medical Corps photo via National Museum of Health & Medicine website at [U.S. Army Camp Hospital No. 45, Aix-Les-Bains, France, Influenza Ward No. 1.], Reeve 14682, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6214107

Идеята на двете държавни управления била да употребяват служащи въпреки това, с цел да освободят мъже, които да отидат на фронта. Интересното в този случай е, че и до през днешния ден никой не може да удостовери сигурно произхода. Всичко е хипотези. Погледът на картата демонстрира, че респираторни проблеми са се следили още през 1917 година в китайската провинция Шанси. Хората там изпитвали безусловно същите признаци, които ще изпитат и всички останали по света през идната година.

Заглавна фотография: By Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine – Emergency hospital during influenza epidemic (NCP 1603), National Museum of Health and Medicine., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25513204

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР