Много близо до международното летище на Тампа, щата Флорида, е

...
Много близо до международното летище на Тампа, щата Флорида, е
Коментари Харесай

Коя е фирмата, спечелила в САЩ поръчка за стотици хиляди снаряди от България

Много покрай интернационалното летище на Тампа, щата Флорида, е бизнес паркът " Айлънд сентър " с офиси на компании като " Куайът профешънълс " ( " Тихите експерти " се показва като водач измежду изпълнителите на контракти за американската защита за разбор на огромни масиви данни и неестествен интелект) и " АРМА глоубъл корпорейшън " (част от структурите на колоса " Дженеръл дайнамикс ", основана за " поддръжка на най-сложните стратегии на частите за специфични интервенции " ).

Тук е и офисът на малко известна отвън професионалните среди компания, спечелила на 30 януари 2023 година поръчка от Пентагона за покупка от България на хиляди снаряди за гаубици по натовски стандарт. " Глоубъл милитъри продъктс " (Global Military Products) е дъщерна компания на " Глоубъл Орднънс " (Global Ordnance) - " притежаван от ветерани малък бизнес за доставяне с тактическо съоръжение и боеприпаси ".

Този " малък бизнес " е получил четири пети (почти 402 милиона долара) от поръчка за боеприпаси, поделена с колоса " Нортроп Груман " (Northrop Grumman), за който отиват 120 милиона $. Изданието Defense One твърди, че те би трябвало да отидат в помощ на армията на Украйна. Преди седмица Би Ти Ви имаше репортаж по тематиката, само че в него не се приказва, че това ще замине за украинската войска, пише  " Дневник ".

В случая с Global Military Products става дума за боеприпаси от България, които надалеч не са най-типичният артикул на българските оръжейни фабрики. Това са 155-милиметрови снаряди за гаубици, каквито българската войска няма, производството им в страната се представяше от служебното държавно управление на " пробно " равнище (пред Би Ти Ви икономическото министерство и ВМЗ - Сопот, споделят, че е допустимо и серийното произвеждане - бел. ред.), въпреки локалните ВМЗ и " Трансмобил " да ги популяризират измежду предлаганите артикули.

" Производство в България наподобява най-логичното пояснение тук ", споделя Грег Сандърс, зам.-директор на Групата за начинания в отбранителната промишленост към американския Център за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Както Сандърс, по този начин и други специалисти изясняват пред профилирано американско издание, че договорите от Съединени американски щати сочат за съществуването на " огромни индустриални благоприятни условия за 155-мм снаряди в България ".

Според обществено налична информация към този момент са осъществени 36% от поръчката за Global Military Products и предстоящото ѝ осъществяване е 24 май 2024 година (В първото известие за контракта е записано, че предстоящата дата за приключването му е 30 януари 2027 г.)
Сумата, която в началото е била 348 млн. $, е увеличена с 54 милиона $, което, наподобява, се е случило с промяна през април.

Хронологията на договорката сочи, че тя, наподобява, е контрактувана в края на предходната година и би трябвало да се извършва с България от март 2023 година насам. Това е по времето на служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев.

Журналистът Сам Скоув от Defense One е получил коментар от ВМЗ, че предприятието не разполага с благоприятни условия за произвеждане на тези снаряди. От " Трансмобил ", българското посолство във Вашингтон и Global Military Products не са дали отговор на въпросите.

Скоув изяснява, че при цена към 500 $ за подобен 155-мм снаряд с толкоз пари могат да се купят близо 800 хиляди броя от този вид боеприпаси. " Дневник " е срещал цени по-скоро към 800 $ (по-сложните снаряди за тези гаубици доближават хиляди долари единият), а и журналистът прецизира, че евентуално крайната цена ще е по-висока поради превоз, пакетиране и други детайлности. Дори при този вид общият брой надвишава половин милион снаряда.

В документите за снарядите не се загатва Украйна, а се показва, че мунициите ще бъдат създадени и употребявани от страна отвън Съединени американски щати. Но на 15 февруари изданието The Defence Post написа за контракта, че " се финансира от Инициативата за подкрепяне сигурността на Украйна и доставките се чака да стартират идващия месец, оповестиха от сухопътните сили на Съединени американски щати ".

Defense One също твърди в този момент, че те би трябвало да отидат точно на украинския фронт, и показва, че Global Military Products е получила на 31 май 2023 година контракт на стойност над 118 млн. $ за пазаруване на зенитни системи Gepard от Йордания, привършване на договорката до 30 май 2024 година и сумата идва по същата линия на фондовете за подкрепяне на Украйна (т.нар. Fiscal 2010 Foreign Military Sales (Ukraine Security Assistance Initiative)

Компанията има още един контракт за 232 млн. $ от август предходната година за 155-мм снаряди от Пакистан, само че не е ясно дали те са предопределени за Украйна.

" Изборът на американската войска да се спре на Global Military Products демонстрира по какъв начин войната в Украйна промени отбранителната промишленост и в този момент дребни компании откриват, че могат сполучливо да се конкурират с колоси в бранша поради световния апетит за оръжие и боеприпаси ", написа Сам Скоув от Defense One.

" Основана през 2013 година, основаната във Флорида компания не е натурален състезател на пазара за артилерийски снаряди по стандарта на НАТО - за разлика от голямата Northrop Grumman, който към този момент създава обвързвано със 155-мм снаряди съоръжение.

Global Military Products стартира като купува руски модели оръжие от България и други страни в Източна Европа за Командването на специфичните интервенции (SOCOM) на Съединени американски щати и " евентуално " ги е доставяла на сирийски бунтовници съгласно следствие на Проекта за репортажи за проведената престъпност и корупцията. "

Агресивната и пълномащабна война на Владимир Путин против Украйна извежда бизнеса на компанията от Тампа до немислими за нея мащаби. Ако в интервала 2016 - 2021 година Пентагонът да е упълномощил поръчки за към 34 милиона $ годишно, единствено дотук през 2023 година те наближават 800 млн. $.

В следствието на OCCRP се споделя за активността на Марк Моралес, създател и началник на Global Ordnance, спечелил от SOCOM поръчки за боеприпаси за десетки милиони долари. Става дума за автомати, картечници, мини за минохвъргачки " и друго оръжие и боеприпаси от Сърбия и България, евентуално предопределени за Сирия ".

В публикацията от септември 2017 година има и фотография от страницата на Global Ordnance във " Facebook ", която има протоколен темперамент, най-вероятно идва от пресцентъра на българското Министерство на стопанската система и е оповестена през април 2016 година в българска медия. На нея в наличието на икономическия министър Божидар Лукарски и неговия заместител Любен Петров от името на Global Ordnance (и американската Chemring Ordnance, с която работят) се връчват грамота и плакет на изпълнителния шеф на ВМЗ - Сопот, доктор инж. Иван Гецов " за партньорство и реализирани високи резултати при осъществяване на контракти за произвеждане и доставка на муниции ".

В обявата е представен " формалният представител на двете американски компании за България Владимир Осенов " да споделя, че през идващите 5 години " интензивното съдействие сред Chemring Ordnance и Global Ordnance и ВМЗ ще продължи да се развива, като " ВМЗ се трансформира в стратегически снабдител за американските си сътрудници ".

Владимир Осенов (с бялата коса на снимката) е ръководещ шеф на " Ви енд Ди сървисиз " - снабдител на здравно съоръжение. От Global Ordnance благодарят със фотографията и на Дора Атанасова, която е другият изпълнителен шеф на компанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР