Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 г. на

...
Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 г. на
Коментари Харесай

На ниво комисии: Приеха Бюджет 2020, попариха надеждите на БСП за партийните субсидии

Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 година на равнище комисии Българска социалистическа партия предложиха преразглеждане на размера на партийните дотации в бюджетната процедура. В полемиката по макрорамката за следващата година Румен Гечев направи публично предложение парламентарно показаните партии и финансовия министър да проведат срещи и диалози по тази тематика. „ Не можем да приемем, че тя е предрешена “, акцентира Гечев и съобщи, че Българска социалистическа партия имат подготвеност сред първо и второ четене на бюджета да дадат съответни данни и оферти.

„ Нека се изслушат още един път причините, тъй като тук не може да става дума за спестовност от няколко милиона разноски, в случай, че доста повече ще отидат в Саудитска Арабия, а в това време партиите от опозицията ще бъдат оставени в състояние на банкрут “, аргументира се Гечев, настоявайки за полемика по въпроса. „ въпросът не е единствено партиен, той е въпрос на демокрацията, а демокрацията е значима и за разискването на бюджета “, добави той.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова означи, че всеки е свободен да направи своите оферти в бюджетната процедура, в която Народното събрание влиза от на следващия ден, само че финансовият министър Владислав Горанов изрично попари упованията на левицата.
„ Ние няма да участваме в този спор “, съобщи Горанов. „ Ако желаете да променяте дотациите за партиите, ние преди по-малко от няколко месеца взехме нашето решение и с болшинството в Народното събрание го претворихме в закон, в случай че желаете свободни сте да проведете този спор. Ако намерите болшинство и стане закон, ние от държавното управление ще се подчиним от позиция на фискалната рамка “, сподели на представителите на левицата финансовият министър. „ Не разчитайте, че ние, които го бранехме доста години ще застанем пред вас като смокиново листо, в случай че имате други визии по тематиката. Този път ще би трябвало вие да участвате сами в този спор дружно с тези, които ни разнасяха по плакати, че не сме изпълнили волята на народа от един небезизвестен рефрен “, добави Горанов и посочи, че това не е укор към проф. Гечев, а „ коментар към политическата конфигурация на водача на ГЕРБ във връзка с дебата за партийните дотации ". 
Финансовият министър напомни - „ ние бяхме една от партиите, която е страдала от отбраната на тезата, че политическите партии би трябвало да имат задоволително запаси с цел да действат, без да изпадат във зависимости и вметна, че не е останал с усещането, че претендентите на левицата страдат от липса на запас за техните акции. 
Правителственият план за Държавен бюджет за 2020 година беше признат от трите комисии - Бюджетната, Социалната и Здравната. Той получи 13 гласа " за " и 7 " срещу " в Бюджетната комисия, 11 гласа " за ", 8 " срещу " и 1 въздържал се " в Социалната комисия и 12 гласа " за " и 8 " срещу " в комисията по опазване на здравето. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР