Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус

...
Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус
Коментари Харесай

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация

Сградата на Факултета по фармация ще се намира сред корпус „ Mедицински науки ” и общежитие N3

Архитектурният план на постройката на бъдещия Факултет по фармация ще бъде показан пред бургаската общност и всички заинтригувани на 22 май от 11:00  ч. в аулата на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”. Датата е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

„ Архитектурното бюро, което завоюва публичната поръчка за правене на плана, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички искащи също да участват, с цел да можем по-късно да дадем зелена светлина на процедурата по неговото основаване ”, съобщи ректорът проф. доктор Христо Бозов, дм.

Сградата на Факултета по фармация ще се намира сред корпус „ Mедицински науки ” и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена повърхност. В нея ще има образователни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в настрана крило - библиотека.

„ В лабораториите ще се синтезират разнообразни лекарствени артикули, а аптеката ще е и база за част от образованието на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана огромна библиотека, чийто хартиен фонд ще бъде цифровизиран. Тя ще употребява най-модерните технологии, с цел да могат студентите от целия университет да се радват на една от най-иновативните библиотеки в Европа ”, добави проф. Бозов. В постройката ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов съвременен студентски център.

„ Мислим за  изграждане на ботаническа градина, тъй като за образованието на студентите по фармация са нужни разнообразни лечебни растения и билки. Тя ще бъде отворена и за жителите, и гостите на университета от Бургас и страната ”, съобщи проф. Бозов.
 Проектът е доста интересен
Създаването на Факултета по фармация се реализира с дейната поддръжка на кмета на Бургас Димитър Николов, Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния план, който ще бъде презентиран, е финансиран от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват  през идната година да бъдат гласувани средства и за самия градеж. Техният размер ще стане явен, откакто техническият план бъде утвърден и се направи количествено-стойностна сметка.

„ За градежа ще разчитаме на поддръжка от страната, от Община Бургас и от частни донори, тъй като това ще бъде една доста скъпа облага за града. Освен образованието на студенти по фармация и запълването на дефицита на фармацевти в аптеките, това ще способства за отварянето на нови, измежду които и денонощни. Недостигът на последните е огромен проблем в Бургас и в цялата област, изключително през летния сезон ”, съобщи проф. Бозов.

С новия факултет Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” ще подтиква развиването на фармацевтичната промишленост в района, защото в него ще работят експерти и ще е средище на нововъведения.

Намеренията на управлението на университета са Факултетът по фармация да приема по към 50 студенти на година, които ще се образоват за магистър-фармацевти. Приемът ще става с изпити по биология и химия.

„ Разбира се, първо би трябвало да преминем през всички процедури, които включват: оценяване от Националната организация по оценяване и акредитация, позитивно мнение от Министерския съвет и най-после от Народното събрание. Предстоят ни значими стъпки, по тази причина се надяваме на поддръжка от цялата бургаска общност и от всички институции ”, прикани проф. Бозов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР