Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди, че от 9.00

...
Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди, че от 9.00
Коментари Харесай

Пуснаха хуманитарните коридори в Украйна, десетки автобуси потеглиха от Суми

Министерството на защитата на Руската федерация удостовери, че от 9.00 ч. киевско време до 21 часа са отворени филантропични коридори от Киев, Чернигов, Харков, Суми, Мариупол. Жителите от тези градове, могат да изберат към кои региони да се насочат.

Украйна е подготвена да обезпечи придвижване по филантропичния кулоар от Суми до Полтав, сподели украинският вицепремиер на Украйна Ирина Верещук и уточни маршрутът за евакуация - Суми-Голубивка-Лохвиция-Лубни-Полтава.

Досегашните филантропични коридори се провалиха, като и двете страни се упрекваха взаимно за това. Вчера Русия излезе с нов вид - разгласи едностранно шест маршрута за евакуация. Украйна обаче отхвърли, защото тези коридори водят в Беларус и Русия.

Според информациите съветската страна подсигурява кулоар от Киев и прилежащите обитаеми места през територията на Беларус с следващо изпращане със самолети на съветска територия. От Чернигов пътят още веднъж ще е през беларуска територия, а в южна посока коридорите ще бъдат обезпечени след координиране с украинските управляващи. От Суми маршрутите ще бъдат през Полтава и Белгород, а от Харков - още веднъж през Белгород.

От щаба настояват, че единствено от събота до понеделник над 2 милиона души са се обърнали към съветските управляващи с искане за евакуация на практика от всички обитаеми места в Украйна.

Гарата в украинската столица и тази заран е претъпкана с хора, опитващи се да изоставен града. Володимир Зеленски направи видеообръщение от офиса си в Киев и разгласи, че остава в града и няма да го напуща.

В Украйна е почнала евакуация на цивилни от градовете Суми, на североизток, и Ирпин , покрай столицата Киев, оповестиха представители на украинските управляващи, представени от Ройтерс.

Кадри демонстрират евакуация на цивилни от Ирпен.

" От 09:30 ч. повече от 150 души бяха евакуирани и избавителните действия не престават ", сподели шефът на Киевска област Олексий Кулеба.

Междувременно украинските управляващи оповестиха, че е бил обстрелван рейс за евакуация и редица села в региона на Киев, 3-ма души са били ранени, измежду които и водачът на рейса.

35 рейса потеглиха от Суми към района, изпратени са и 20 тона филантропична помощ и медикаменти, оповестиха украинските управляващи на Полтавска област. В колоната пътуват задгранични студенти потегли за Сумска област в 9:30 часа.

Властите в града оповестиха, че втора колона за евакуация ще тръгне към 13.00 часа локално време.

Тежка нощ прекараха жителите в Суми откакто съветски военни бомбардиха града.

В градовете Суми и Охтьорка, източно от Киев, покрай границата с Русия, бомби са паднали върху жилищни здания и са нанесли и огромни вреди върху електроцентрала, заяви ръководителят на администрацията на Сумска област Дмитрий Живицки. Има убити, повече от 10, както и ранени, измежду починалите има и деца, добави той.

На обяд украинските управляващи в Мариупол оповестиха, че филантропичен ескорт за града към този момент е на път .

Задържаха сина и внука на София Ротару в Украйна

Междувременно украинските медии оповестиха, че чиновници на украинската гранична работа са задържали на 7 март група от девет мъже които са се пробвали да преминат незаконно украинско-молдовската граница в региона на град Могильов-Подолски.

Сред тях са синът и внукът на известната певица София Ротару, оповестяват международните издания, базирайки се на източници от Службата за сигурност на Украйна.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР