Министерството на финансите обяви, че е възложило финансова инспекция на

...
Министерството на финансите обяви, че е възложило финансова инспекция на
Коментари Харесай

Асен Василев възложи проверка на поръчка на АПИ за магистрала за 1,5 млрд. лв., възложена преди дни

Министерството на финансите разгласи, че е упълномощило финансова ревизия на социална поръчка за строителството на пътя Русе - Велико Търново, която е оценена на 1,5 милиарда лева

Процедурата за възлагане на строителството е почнала още през декември 2020 година (в последните месеци на кабинета " Борисов 3 " ), само че минава година и половина, преди да се стигне до техническа оценка на офертите. Това се случва в края на май 2022 година, при новото управление на АПИ и Министерство на регионалното развитие, броени дни преди Слави Трифонов да разгласи, че изтегля Има Такъв Народ от властта.

Две от позволените сдружения-кандидати - ДЗЗД „ ХЕМУС-16320 “ и „ ХВП – ЯБЛАНИЦА “ ДЗЗД - са " свързани лица, защото в тях вземат участие свързани сдружения - „ Пътстройинженеринг – Т “ АД, „ Хидрострой “ АД и „ ВДХ “ АД ", както излиза наяве от справката на Министерството на финансите.

" Свързаността сред тези сдружения произтича от събитието, че мажоритарните им притежатели и членове на управителните им органи - Григор Иванов и Велико Желев вземат участие взаимно в ръководството на трето сдружение - „ Пътни градежи Велико Търново “ АД. На съображение член 107, т. 4 от Закон за обществените поръчки тези участници (ДЗЗД „ ХЕМУС-16320 “ „ ХВП – ЯБЛАНИЦА “ ДЗЗД) е следвало да бъдат отстранени, само че това не е направено ", оповестяват от МФ.

От министерството на Асен Василев показват още, че стойностите на офертите са били с сред 190 и 300 млн. лева над прогнозната стойност и все пак са класирани.

На 18 юли 2022 година ръководителят на АПИ Тодор Василев взема решение да избере реализатори съгласно класирането на комисията.

Позиция едно печели ДЗЗД „ ХЕМУС-16320 “ с цена от 876 525 100,64 лева (над 300 млн. над прогнозната стойност). За втората позиция за реализатор е избран ДЗЗД „ Автомагистрала РУСЕ ТЪРНОВО “ с цена от 660 425 563,84 лева (над 190 млн. над прогнозната стойност). Така общата цена за осъществяване на поръчката е повече от 1,539 милиарда лева, което е повече от 556 млн. лева над прогнозната стойност, оповестяват от МФ.

АДФИ следва да ревизира за какво до крайното класиране са позволени две стопански групи, като всяка печели по една обособена позиция, за какво цените на които се разпореждат поръчките надвишават с 40 до 55 % прогнозния бюджет и има ли тръжна операция и разпределение на поръчките по обособени позиции и ощетяване на бюджета на Европейския съюз. За евентуалните нарушавания и за съществуване на картел ще бъдат сезирани OLAF и Главна дирекция „ Конкуренция “ на Европейската комисия.

Новината беше споделена и от премиера в оставка Кирил Петков.

Той декларира, че " в случай че се отива към избори, този път ни би трябвало парламентарно болшинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има поддръжка за антикорупционни закони без взаимни отстъпки, за транспарантно разходване на обществени средства в интерес на хората, за политики за народа, а не за определени компании ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР