Министерство на финансите очаква повече приходи, отколкото разходи по консолидираната

...
Министерство на финансите очаква повече приходи, отколкото разходи по консолидираната
Коментари Харесай

Очакват се повече приходи, отколкото разходи по консолидираната фискална програма

Министерство на финансите чака повече доходи, в сравнение с разноски по консолидираната фискална стратегия. Те ще са в размер на 1 650 млн. лева към края на август 2022 година.

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към август 2022 година да бъде позитивно в размер на 1 650 млн. лева (1.1% от прогнозния БВП).

Формирането на настоящо превишение на приходите над разноските към август е обичайно за последните пет години и се дължи главно на изместване на огромна част от заплащанията по плануваните разноски за годината в последното тримесечие.

Това води до по-нисък размер на осъществените досега разноски. Усвояването на разноските за първите осем месеца на 2022 година по отношение на обновения годишен план към Закона за Държавния бюджет на страната за 2022 година е към 57 на 100. Това е релативно ниско, съпоставено с предишни години . Очаква се разноските по КФП да набъбнат през идващите месеци, главно заради по-високите обществени разноски след нарастването на пенсиите, по-високите разноски, свързани с утвърдените антикризисни ограничения в обособените браншове, както и разноските по програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар.

Те бяха утвърдени при започване на месец юли с актуализацията на бюджета на страната за 2022 година . Голяма част от разходните ограничения, признати с актуализацията от юли, към момента са в начален стадий и следва да бъдат осъществени в цялостен размер през идващите месеци , което дружно с обичайното съсредоточаване на главната част от финансовите разноски в последното тримесечие, ще докара до значително повишаване на разноските.

Поради тази причина настоящото бюджетно салдо по КФП не може да се интерпретира като знак за размера на бюджетното салдо в годишен проект.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към август 2022 година се чака да бъдат в размер на 39 235 млн. лева (65.8% от годишния разчет) и нарастват с 5 751 млн. лева (17.2%) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2021 година.

Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на август 2021 година с 3 867 млн. лева, неданъчните - с 1 656 млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) с 228 млн. лв..

Следва да се има поради, че от месец юли по бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " постъпват вноски от обществените предприятия от бранш енергетика в осъществяване на Закона на бюджета за 2022 година, които се употребяват за покриване на разноските по Закона за енергетиката.

Поради тази причина в частта на неданъчните доходи е налице базов резултат в 2021 година, когато такива вноски не са постъпвали. Аналогично в частта на разноските за дотации по бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " се прави погашение на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар още веднъж по Закона за държавния бюджет за 2022 година. Това също следва да се има поради при съпоставката със същия интервал на миналата година.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2022 година са в размер на 37 585 млн. лева (57% от годишния разчет). За съпоставяне, разноските по КФП към август 2021 година бяха в размер на 32 603.3 млн. лв..

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.08.2022 година от централния бюджет, възлиза на 1 094 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към август 2022 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец септември 2022 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР