Министърът на правосъдието Атанас Славов подаде жалба в петък във

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов подаде жалба в петък във
Коментари Харесай

Атанас Славов оспори пред съда назначението на Борислав Сарафов за временен главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов подаде тъжба в петък във Върховния административен съд (ВАС) против избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор.

Изборът беше изработен от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 16 юни. Той стана единствено ден след оповестяването на президентския на основния прокурор Иван Гешев.

В своята тъжба Славов упорства Върховен административен съд да разгласи избора за незабележим или да го анулира, като върне проблема за решение от Пленума на Висш съдебен съвет , защото по негови думи решението е отвън компетентността на Прокурорската гилдия.

Славов цитира също решение на Конституционния съд (КС), съгласно което ръководителите на Върховния касационен съд, на Върховен административен съд и основният прокурор имат необикновен статус с качествата си на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висш съдебен съвет и по тази причина изборът на краткотрайно изпълняващи функционалностите на тези длъжности не може да се организира по разпоредбите за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската гилдия.

Министърът показва и други нарушавания, измежду които че не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Колегията не разиска и, които сега са обект на новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници.

На 22 юни, близо седмица след избора на Сарафов, (ВСС) разиска тематиката, само че отхвърли да вземе някакво решение, защото болшинството от членовете му одобриха, че създаденият избор в Прокурорската гилдия ги слага пред приключен факт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР