Министърът на образованието Николай Денков се включи в Националната конференция

...
Министърът на образованието Николай Денков се включи в Националната конференция
Коментари Харесай

Министърът на образованието се включи в Националната конференция Език свещен

Министърът на образованието Николай Денков се включи в Националната конференция " Език заветен “ в ПУ, с цел да изрази цялостна институционална поддръжка, както и своята персонална поддръжка, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. И по негово мнение би трябвало да се засилва активността у нас за представянето в чужбина на културно-историческото ни завещание, обвързвано с българистиката и то да бъде част от меката ни дипломация.

Министър Денков изброи някои от дейностите, които до момента са били реализирани в тази тенденция.

“Доста огромна инвестиция, която приготвяме още от 2014 година,за към 30 млн. лв. е основаването на Център за върхови достижения с съществена цел да сумира и да засилва тази активност и да потърси интернационално изражение. Междувременно създадохме и Програма на културно-историческото завещание и публично развиване за още 4 млн. лв..

Тази стратегия още веднъж има за цел да координира и сплоти напъните на университетите. Преди месец приехме 3-годишна стратегия, обвързвана с българистиката за 3 млн. лв.. Тя още веднъж има за цел да сплоти напъните на Българска академия на науките, СУ и други университета ", уточни Денков и изброи и други такива стратегии за подкрепяне на конференции на университетите у нас. Спомена и за средствата, отделяни за банкет на задгранични студенти от българските общности в чужбина.

“Казвам за тези начинания, тъй като те демонстрират, че макар досегашните старания има неща, които липсват. Едната е неналичието на съгласуваност, а тя трябва да бъде поведена от институциите, само че може да се извърши със наличие и от научните общности в България.

Липсва и тази интернационална видимост, която да трансформира знанията ни и достиженията ни в международно разследване ", сподели министърът на образованието. Според него, би трябвало да има една институция, която да извърши ролята на координатор на тези дейности и да получи подкрепа за стабилно финансиране на тези действия. Тази самодейност ще получи първа поддръжка от нас “, разгласи министърът.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР