Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той

...
</TD
>Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той
Коментари Харесай

Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже Глас народен - глас Божи - влизам в състезателната тройка

Светият синод има огромен интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е доста значим на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх. 

Това мнение изрече пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и разяснява:

" Опасявам се, че този нов митрополит, според от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете лобита за избор на нов патриарх. Той е доста значим на коя страна ще се наклонят везните. Дали това ще е претендентът, допускам, че става дума за Варненския митрополит Йоан, който да е един от тримата претенденти за патриарх, или ще бъде Пловдивски, или негов любимец, в случай че приемем хипотезата, че Пловдивски в действителност се е отказал от надпреварата за патриарх....  може да се е отказал, само че в един миг да каже " Глас национален - глас Божи ", аз влизам в спортната тройка ". 

Благоев акцентира, че ако новият Сливенски митрополит е Герасим, няма да бъде от лобито на Пловдивския митрополит, в случай че обаче е Арсений - ще бъде от лобито на Пловдивски.

" Нещата ще са на кантар, доста е значимо по какъв начин ще гласоподават Американският и Австралийски митрополит Йосиф, както и Русенският митрополит Наум, един доста първокласен български митрополит. Важно е те кого ще поддържат ". 

Според него Сливенска епархия е била разграничена от решението на Светия синод да касира първите избори за Сливенски епископ.

" Митрополитът би трябвало да може да си стопанисва епархията, да си сплотява свещениците, да е в разговор с тях. Най-вече - да може да си посещава всички обитаеми места в епархията, църквата би трябвало да поставя грижи за всички ". 

Горан Благоев изрече безпокойство, че може да има догадка, при която, в случай че не бъде определен Сливенски митрополит, Светият синод да сложи въпрос за отсрочване на избора на нов патриарх:

" Това може да е предизвестие към петимата епархийски гласоподаватели, които с изключително мнение са подписали протокола от избора, да внимават, тъй като, в случай че подадат тъжба, могат да объркат нещата с избора на патриарх ". 

По думите му изборът на патриарх е на кантар и гласът на новия Сливенски митрополит ще наклони везните, затова интересът на Варненския митрополит Йоан е да не бъде касиран изборът в Сливен. 

" Както имаме една овладяна и пробита откъм мафията и олигархията страна, същото може да се каже и за Българската православна черква ", разяснява още журналистът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР