Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат

...
Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат
Коментари Харесай

Затягат критериите за отпускане на ипотечен кредит

Българската национална банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат осъществяването на критериите за разпределяне и предоговаряне на ипотечни заеми. Започва тримесечен мониторинг на комерсиалните банки.

Българска народна банка изиска от комерсиалните банки все по-внимателно да наблюдават на кого отпускат заем, в какъв размер, и за какъв период. Причината - макар стабилността на банковия бранш, сериозният растеж в жилищното кредитиране може да докара до проблеми. 

" В момента те не са обезпокоени от това, което виждат, не са разхлабени кредитните критерии, само че ще продължат да наблюдават и ще вземат ограничения, в случай че обстановката се промени ", разяснява пред NOVA Пламен Ненов, член на УС на Норвежката централна банка.

Според кредитни консултанти все още националната банка главно демонстрира кои би трябвало да са критериите за разпределяне на заем.

" Българска народна банка още веднъж подчертава на три съществени момента - приходите на клиента, размера на финансирането и срокът на заема ", сподели кредитният съветник Иван Стойков.

Ако заеми се отпускат безсистемно, твърди той това може да докара неспособност на банките да съберат всичките си отговорности. Според брокерите обаче заеми по този начин или другояче, не се отпускат елементарно.

" Това не се случва от доста време насам. Само за два заема да аплайваш, жилищен и потребителски, би трябвало да имаш доста високи приходи. А тук приказваме за сериозните хора, които не могат да икономисват ", счита брокерът Антон Илиев.

Това е следващ път, в който Българска народна банка насочва прожектора към критериите за разпределяне на заем. Ако регулаторът забележи проблеми може да наложи ограничения като понижаване на оптималния период на заем, наложително съответствие дълг-доход или понижаване на % на финансиране на жилището.

" Ако Българска народна банка види мотив за тези ограничения, може да изиска банките към този момент да не финансират 80% или 85% от цената на парцела, а да вземем за пример 75% или 70% ", добави Стойков.

Според брокерите обаче финансиране от 80% от общата стойност на парцела, е изцяло естествена ставка.

" Почти всички заеми се финансират до 80% от цената на парцела. Няма да ви финансират 120%, или в случай че жилището ви е 100 хиляди лв., те да ви дадат 120 хиляди лв.. Няма по какъв начин да стане ", съобщи Илиев. 

Без съответни параметри обаче дейностите на Българска народна банка все още са главно предизвестие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР