Минисериалът на HBO за ядрените кошмари от съветската ера предизвика

...
Минисериалът на HBO за ядрените кошмари от съветската ера предизвика
Коментари Харесай

След минисериала "Чернобил" туризмът в Литва е във възход

Минисериалът на HBO за нуклеарните кошмари от руската епоха провокира интерес по целия свят към злополуката в Чернобил през 1986 година и подтиква туризма в Литва. Балтийската страна, където бе сниман " Чернобил ", се трансформира в дестинация на по този начин наречения нуклеарен туризъм след излъчването на сериала по малкия екран по-рано тази година.

В атомната електроцентрала " Игналина " Михаил Нефедиев гледа тъмно редицата мигащи зелени светлини на контролното табло, когато следващата група любопитни гости нахълтва в неговото царство. 64-годишният инженер им изяснява какво тъкмо се е случило с сходния реактор, избухнал в Чернобил, Украйна, преди 33 години.

АЕЦ " Игналина " е от същия модел като тази в Чернобил. Изградена е по същите проекти и има същите реактори с водно изстудяване и графитен забавител и с опция за постигане на мощ от 1500 мегавата. " Игналина " бе изведена от употреба преди десетилетие. Затварянето и прекратяването на работата й бяха основни условия за влизането на Литва в Европейския съюз през 2004 година

През 1986 година Литва, която тогава е част от Съюз на съветските социалистически републики, е една от републиките, наранени от нуклеарната злополука. Хиляди са изпратени в Чернобил да се оправят с последствията от злополуката, като мнозина от тях умират.

Днес нуклеарната злополука оказва помощ на Литва да ускори позициите си като туристическа дестинация. Популярният сериал " Чернобил " продължава да подтиква любопитни фенове да посетят местата, където е сниман филмът, в столицата Вилнюс и в " Игналина ", където нажежени уранови пръти се охлаждат в бетонни басейни. Централата, която продължава да е отворена за туристи, е привлякла 2240 гости през предходната година, а до сегашния месец през тази година - 1630 души.

Служителите в централата твърдят, че ползата към нея нараства. " Направиха добър филм, допускам. Случилото се преди доста време обаче не ни визира в този момент. Мисля, че да гледаме обратно не е добре ", споделя Нефедиев, откакто е обяснил (на туристите) по какъв начин е експлодирал реакторът вид РБМК.

 АЕЦ
© Associated Press

АЕЦ " Игналина "

Туристите, които посещават разположената на брега на Балтийско море страна с население от три милиона души, с цел да видят местата, където е сниман сериалът на HBO, първо посещават музея на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в централната част на Вилнюс, където са снимани сцените с разпитите. Туристите отиват в квартал от руската ера със сиви панелни блокове, издигнат в средата на 80-те години и наподобяващ на Припят, градът, обслужвал Чернобилската АЕЦ.

" Хората идват да видят тези места, които ние в никакъв случай не сме рекламирали. Доста ново и извънредно е да ги видиш не в Стария град да снимат бароковите църкви, а да си вършат селфита тук ", споделя Инга Романовскене, основен управител в организацията " Посети Вилнюс " (Go Vilnius).

Литва, която и преди този момент бе известна дестинация за снимане на филми, получи стопански изгоди от минисериала на HBO. Общата сума на задграничния капитал, вложен в снимане на филми, доближи предходната година 45.5 милиона евро.

След атракциите във Вилнюс нуклеарните туристи могат да пътуват 160 километра на север и да създадат тричасова обиколка на нуклеарната централа. Дават им се дозиметри, пластмасови каски, бели облекла и обувки, преди да тръгнат по лабиринта на дългите, едва осветени коридори, реакторни зали, пространства с турбини и контролния център с аления бутон, натиснат тъкмо преди детонацията. Мобилните телефони, камерите, храненето, пиенето и пушенето са строго неразрешени.

 След минисериала
© Associated Press

Обиколката на централата коства по 67 евро на човек и билетите до Коледа са разпродадени, съобщи Наталия Сурвила, представител на централата " Игналина ".

49-годишната психотерапевтка Лин Адамс от Англия е пристигнала да види всичко със личните си очи. " Чувството в действителност е като че ли си в една от сцените. Доста е достоверно. Спомням си, че съм чувала за Чернобил по новините, само че ми стана доста по-интересно какво се е случило, откакто гледах сериала. Така че си мисля, че той пробуди у мен интерес, за който към оня миг не си давах сметка ", сподели Адамс след визитата на квартала от руската ера, употребен от HBO за снимане на сцените в Припят.

Антанас Турчинас е измежду хората, изпратени в Чернобил няколко седмици след злополуката. Той се надява шумът, вдигнат от сериала, да докара до по-добра грижа за оживелите. " Този филм разсъни остарели мемоари. Емоциите са доста мощни, тъй като през 1986 година не знаехме против какво се изправяме. Щастлив съм, че съм още жив ", споделя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР