Над 500 са регистрираните случаи накоклюшв България. Най-засегнати от заболяването

...
Над 500 са регистрираните случаи накоклюшв България. Най-засегнати от заболяването
Коментари Харесай

Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца

Над 500 са записаните случаи на коклюш в България. Най-засегнати от болестта са децата, които са над 90% от всички докладвани случаи . Това заяви служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева на конференция в Министерския съвет.

Тя акцентира, че за същия интервал на предходната година случаите са били четири и добави, че това демонстрира наклонността за епидемиологично разпространяване на болестта. Рисковата група от затруднения и хоспитализация са децата до една година , а 84% от тях са неимунизирани заради ненавършена възраст и други аргументи.

За безплатната имунизация против коклюш на бременни дами у нас основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев съобщи, че имунизационни кабинети ще има във всеки регионален център. „ Ако има нужда, подготвени сме да организираме мобилни кабинети. Стремим се към обезпечаване на оптималната сигурност на най-рисковата група – децата до една годинам,пише Дарикнюз.бг.

Най-вече тези, които не са навършили имунизационна възраст. Това става по два метода, както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, по този начин и с опцията всички искащи бременни дами да бъдат ваксинирани в имунизационни пунктове гратис като целесъобразна имунизация, тъй че да обезпечат антитела за новородените си деца ", добави той.

Ангел Кунчев сподели, че даже да се разгласи зараза от коклюш , няма да се наложат толкоз строги противоепидемични ограничения, каквито имаше по време на пандемията от COVID-19. " Това, което виждаме до момента, е, че не повече от 5-10% от болните от коклюш се хоспитализират, като за огромна част от тях е по-скоро като гаранция за наблюдаване, а не тъй като се нуждаят от интензивно лекуване ", уточни той.

Онкологичните или автоимунните болести не са спънка за имунизиране против коклюш. По преценка на доктор имунизирането против коклюш би могло да се отсрочи при деца, страдащи от хронични болести, от имунен недостиг или при осъществяване на химиотерапия ", съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Кремена Пармакова, която е шеф на отдел „ Надзор на заразните заболявания “ към Министерството на здравеопазването.

Д-р Пармакова изясни, че постоянно има скрита заболеваемост от коклюш, тъй като заболяването от години не протича типично и добави, че в огромна част от случаите болестта протича атипично, с леки и бързо отшумяващи недоволства, даже има хора без недоволства.

„ Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 % за цялата страна и са по-малко от 100, работим доста добре взаимно с Министерството на здравеопазването. Подготвили сме взаимно насоки към учебните заведения, които вероятно ще се разпространят от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), в случай че има зараза, оповестена от коклюш ", съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Според него идните почивни дни и ваканцията ще допринесат да спадне броя на болните от коклюш, както и напрежението в обществото.

В Стара Загора се подхващат незабавни ограничения против разпространяването на коклюш. От началото на годината там са регистрирани три случая на болестта, оповестиха от локалната администрация. Те са на бебе на един месец, дете на осем години и на 18-годишен. Случаите са от Стара Загора и Казанлък, а за двамата възпитаници има данни за извършена имунизация. До 10 май здравните експерти би трябвало да ревизират всички имунизации и реимунизации на децата във всички детски и образователни заведения в региона.

В Шумен бе регистриран първият случай на коклюш за 2024 година Това е мъж на 35 години, оповестиха от РЗИ. Първоначално той е бил лекуван в домашни условия с грипоподобни признаци, а след това е признат за лекуване в болничното заведение в града. Мъжът и фамилията му са с постоянен имунизационен статус.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР