Microsoft се опитва да интегрира поддръжка за ARM още на

...
Коментари Харесай

Microsoft проправя пътя на ARM/Windows компютрите


Microsoft се пробва да интегрира поддръжка за ARM още на стадия на разработка на Оценка за съвместимост
(снимка: Microsoft)

Microsoft бързо усилва броя на Windows стратегиите, които могат да работят на ARM-базирани компютри. Компанията даже сътвори дребен настолен компютър – неттоп, наименуван Windows Dev Kit 2023, за разработчиците на програмен продукт.

Windows Dev Kit 2023, прочут по-рано като Project Volterra, към момента не е предопределен за всеобщо разпространяване. В линията Surface на Microsoft също няма нито един неттоп. Този компютър ще разреши на разработчиците по-бързо да основават нови стратегии и да превеждат към този момент съществуващи към ARM архитектурата.

В резултат на това, в близко бъдеще евентуално множеството от помощните стратегии, които потребителите на Windows избират, ще могат да работят на ARM процесори. Самите консуматори към този момент няма да бъдат лимитирани до чипове Intel и AMD, когато купуват нов компютър или преносим компютър.

Microsoft към този момент пусна Windows Dev Kit 2023 на водещите пазари – в Съединени американски щати, Китай, Германия, Япония и други Неттопът коства $599. Със относително дребен размер, той включва 32GB LPDDR4 RAM, бърз 512GB SSD с поддръжка на NVMe и трето потомство ARM процесор Qualcomm Snapdragon 8cx, основан по 5-нм технология особено за преносими компютри и настолни компютри.

Два врата USB Type-C 3.2 Gen 2 и три врата USB Type-A 3.2 Gen 2 са показани на кутията на неттопа. Налични са още Ethernet и Mini DisplayPort, както и безжични модули Bluetooth 5.1 и Wi-Fi 802.11ax, прочут още като Wi-Fi 6.

Windows Dev Kit 2023 се разграничава от елементарния неттоп освен по архитектурата на процесора, само че и по съществуването на невронен модул в него, който разработчиците могат да употребяват за своите стратегии. Например, в Windows 11 подобен модул се употребява в общоприетата помощна стратегия Voice Focus за премахвате на фоновия звук.

Windows Dev Kit 2023 ще разреши на разработчиците бързо да основават Win/ARM стратегии
(снимка: Microsoft)

Очаквано неттопът работи с Windows 11. Microsoft се пробва да интегрира разширена поддръжка за ARM архитектурата още на стадия на разработка на операционната система. За първи път това се наблюдаваше при Windows RT, специфична версия на Windows 8 за таблети, пусната през октомври 2012 година и подготвена да работи извънредно с ARM. Но опитът се провали изцяло, заради лимитираните благоприятни условия на самата Windows RT. В резултат Windows 8 и 8.1 също се оказаха провалени системи.
още по темата
С въвеждане на Windows 10 през 2015 година Microsoft направи още един опит да завладее към момента свободния пазар на ARM компютри, този път по-успешен. В Windows 11 поддръжката на ARM е изведена на ново, по-високо равнище.

Преди стартирането на Windows Dev Kit 2023, Microsoft се погрижи да интегрира ARM поддръжка в своите платформи за разработка на програмен продукт. По-специално, такава поддръжка е налична във Visual Studio 2022 17.4. Платформата.NET 7 също работи с ARM. Освен това купувачите на Windows Dev Kit 2023 ще имат достъп до ARM версии на пакета MS Office, корпоративния месинджър на Teams и браузъра Edge.

Нарастването на броя на ARM-компютрите с Windows, заради съществуването на стратегии, нужни на потребителите, е от изгода на първо място за самата Microsoft. Това в допълнение ще усили каузи на Windows на международния пазар на настолни Оценка за съвместимост, който е 74,99% против 14,84% за macOS и 2,81% за Linux (статистика на StatCounter за септември 2022 г.).

Има и някои преимущества за производителите на ARM процесори, изключително за американската компания Qualcomm, защото сега тя се интересува от нишата на настолните компютри. Основният ѝ съперник, тайванската MediaTek, избира да създава процесори извънредно за смарт телефони, таблети и смарт тв приемници.

Потребителите също ще имат изгода. Всички модерни процесори ARM се разграничават от процесорите Intel x86 най-вече с по-ниска консумация на сила и по-малко нагряване по време на работа. Apple потвърди това, като мина към лични ARM решения и пусна тихия преносим компютър MacBook Air с пасивно изстудяване.

В резултат на това, евентуалният напредък на пазара на ARM компютри и преносими компютри е от изгода за съвсем всички, даже за самите производители на компютри. Те ще могат да предложат на купувачите по-голям избор от артикули. Някои снабдители към този момент създават Windows компютри с ARM. Засега от това страдат единствено Intel и AMD, които рискуват да изгубят част от облагите си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР