Мексико намери неочаквани съюзници, докато се опитва да ограничи вноса

...
Мексико намери неочаквани съюзници, докато се опитва да ограничи вноса
Коментари Харесай

След отглеждане на ГМ царевица в продължение на десетилетия, американски фермери се отварят към мексиканските ограничения

Мексико откри непредвидени съдружници, до момента в който се пробва да ограничи вноса на генетично модифицирана /ГМ/ царевица – някои американски фермери, които отглеждат културите, написа „ Агенция Ройтерс “.

Фермерите от десетилетия засаждат ГМ царевица, която е устойчива на инсекти и бурени, със семена, продавани от компании като Bayer AG (BAYGn.DE), Corteva Inc (CTVA.N) и Syngenta на ChemChina. Но като вярващи в свободния пазар , някои споделят, че Съединени американски щати би трябвало да се съгласят да продават на Мексико генномодифицирана царевица, вместо да задълбочават комерсиалния спор по отношение на предлагането, и означават, че биха могли да завоюват награда за развъждането на повече стандартна царевица . Фред Хъдълстън, който отглежда ГМ царевица и соя в Йейл, Илинойс, споделя:

„ Аз съм напълно за свободната и почтена търговия. Когато стигнат до точката, че притискат някого да купи нещо, което не желае, тогава имам терзания за това. “

Мексико е най-големият покупател на американска царевица и препоръчаните ограничавания заплашват да попречат на част от царевицата на стойност близо 5 милиарда $ , която Съединени американски щати изпраща в Мексико годишно, или 95% от общия импорт на царевица в Мексико.

Мексико съобщи през февруари, че ще забрани ГМ царевицата за консумация от хората , отстъпвайки от предходни проекти, които помрачиха бъдещето на вноса за храна за добитък, дестинацията на голямото болшинство от вносната царевица. Поддръжниците на тази политика са на мнение, че ГМ царевицата може да замърси старите локални сортове на Мексико и слагат под подозрение нейното влияние върху човешкото здраве.

Администрацията на Байдън твърди, че рестриктивните мерки биха нарушили Споразумението САЩ-Мексико-Канада /USMCA/ и предишния месец изиска търговски съвещания с Мексико в първата публична стъпка към искане за панел за споразумяване на разногласия според пакта. Официални представители на Съединени американски щати се срещнаха с сътрудници в Мексико предходната седмица.

Предложеното от Мексико ограничаване на царевицата за консумация от индивида се чака да засегне вноса на бяла царевица , употребена най-вече за тортили, съгласно отчет на Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Земеделецът Том Вилсак съобщи на 30 март, че чака администрацията „ в последна сметка да принуди “ Мексико да обърне политиката си.

„ Ограниченията не се поддържат от науката и не се придържат към основани на правила търговски връзки “, посочи той.

Индустриални групи, в това число Организацията за биотехнологични нововъведения (BIO), която съставлява биотехнологичните компании, и Националната асоциация на производителите на царевица (NCGA) лобираха пред американски чиновници да се опълчват на предложенията на Мексико.

Мексико прави „ разграничаване във връзка с сигурността “ сред царевицата, употребена за храна и храна за животни, без основна научна аргументация, споделиха групите на Байдън в писмо, което възхвалява стъпката на Вашингтон към панел за споразумяване на разногласието.

Във вторник BIO удостовери, че Съединени американски щати би трябвало да стартират формалния развой на разногласия „ без закъснение “ , в случай че консултациите не доведат до научно аргументиран резултат. Но някои американски фермери споделят, че Съединени американски щати би трябвало да се оттеглен.

„ NCGA наподобява има желание да постави евентуално нежелано зърно в гърлата на нашите търговски сътрудници “ , написа в Twitter Мат Суонсън, фермер, който отглежда не-ГМ царевица.

Компании като Bayer са похарчили стотици милиони долари за създаване на ГМ култури и отбрана на сигурността на ГМ храните. Четири компании продават повече от 75% от царевичните и соевите семена, съгласно данни, представени от USDA.

„ Струва си времето ми “

Американските фермери от дълго време имат спорни връзки с фирмите за семена. Производителите се възползват от селскостопански технологии, подобряващи добивите и унищожаващи вредители, само че някои са недоволни от консолидацията в бранша и степента на въздействие, което фирмите имат върху селското стопанство в Съединени американски щати.

„ Струва ми се, че секретарят и тази администрация не пазят всички фермери “ , съобщи Грег Гънторп, производител на свинско и птиче месо от Индиана, който храни добитъка с негенномодифицирана царевица, с цел да създава първокласни месни артикули .

„ Това, което те в действителност пазят, са огромните компании. “

Bayer акцентира, че работи с BIO, NCGA и други групи, с цел да насърчи нуждата от научно основана регулаторна система. Според NCGA ГМ царевицата е безвредна и ще се бори с всички противозаконни търговски бариери за фермерите.

Някои специалисти от бранша предизвестиха, че рестриктивните мерки на Мексико , в случай че бъдат приложени, могат да накарат други страни да изискат забрани.

Въпреки че няма безапелационни данни за мненията на американските фермери, „ Ройтерс “ беседва с към 10 производители и търговци на зърно, съгласно които Съединени американски щати не би трябвало да изискват от Мексико да продължи да внася ГМ царевица. Други производители се тревожат за спомагателната работа, нужна за развъждане на култури, които не са генетично модифицирани , вместо на генетично модифицирани зърна, и капацитета ново държавно управление в Мексико вероятно да промени още веднъж политиката. Но мнозина биха обмислили развъждането на повече не-ГМ царевица, в случай че цената беше подобаваща.

„ Трябва да си заслужава времето “ , безапелационен е фермерът от Илинойс Дейв Кестел, който отглежда ГМ царевица и продава семена за Corteva.

„ 20% награда евентуално ще бъде минимумът. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР