Международният офроуд маратон отбелязва юбилея си на изцяло нов терен

...
Международният офроуд маратон отбелязва юбилея си на изцяло нов терен
Коментари Харесай

Balkan Offroad Rallye се завръща за десетото си издание

Международният офроуд маратон отбелязва юбилея си на напълно нов терен

Balkan Offroad Rallye се завръща на интернационалната моторспорт сцена след двугодишно спиране, след тъкмо 10 дни. Най-голямото офроуд съревнование на Балканския полуостров се възражда за своя 10-годишен празник, като ще се организира на напълно нов терен. След 9 години на територията на България, в този момент конкуренцията залага на домакинство от прилежаща Румъния, в красивия планински район на Трансилвания, за едно впечатляващо издание от 25 до 30 септември.

Всъщност, новата територия е по-скоро завръщане към корените, защото точно в северната ни съседка се организира първото издание на ралито през 2011 година. Румъния има доста положителни обичаи в моторните спортове и по-специално в офроуда. Страната предлага фантастични терени в гъсти гори, планини и полета, като участниците в Balkan Offroad Rallye 2022 ще се насладят на технични трасета, комплицирана навигация и спиращи дъха пейзажи. Офроуд доайенът и уредник на конкуренцията Александър Ковачев, работи в тясно съдействие с локалните автомобилни и мотоциклетни федерации, които обезпечават цялостна поддръжка за протичането на интернационалния маратон.

Юбилейното издание на Balkan Offroad Rallye ще предложи 5 цялостни спортни дни сред 25 и 30 септември, плюс един спомагателен ден първоначално за параден старт и квалификационен стадий (пролог). Стартът на конкуренцията ще бъде в красивия град Сигишоара, част от Световното завещание на Юнеско, а финалът ще е в историческия град Алба Юлия. Двете обитаеми места ще приютят и биваците на конкуренцията.

На старта на Balkan Offroad Rallye 2022 се чакат над 120 спортни машини от всички класове – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV бъгита и коли, които обичайно ще карат в двете съществени категории – Cross Country, в стила на огромните рали-маратони като „ Дакар “, „ Мароко “ и „ Пътя на коприната “ и Extreme, където добре квалифицираните джипове ще би трябвало да се оправят с тежки трудности като стръмни скатове, блата, реки и така нататък В допълнение, в надпреварата към този момент обичайно има и категория Discovery, в която участници с разнообразни оф-роуд машини ще карат част от трасетата, само че без натиска на хронометъра.

Маршрутът в скоростната категория на Balkan Offroad Rallye 2022 включва към 1400 километра, над 1000 от които ще са специфични стадии. Екстремната категория ще е с много по-къси, само че за сметка на това извънредно тежки и технични трасета.

На старта в Сигишоара се чакат състезатели от съвсем цяла Европа, в това число и страната-домакин, като състезатели ще дойдат също от Казахстан, Съединени американски щати, Австралия и Южна Африка. Традиционно, ще има и българско присъединяване в маратона, и то много мощно. Победителите от 2018 година в класа на колите Константин Чолаков и Ивайло Жеков се завръщат за нова купа, само че този път ще я гонят в класа на по-компактните SSV-бъгита. Завръщане прави и вицешампионът от 2016 и 2017 и бронзов медалист от 2018 година при колите Дончо Цанев със своя неповторим първообраз. Негов навигатор пък ще е двукратната шампионка със SSV от Balkan Offroad (2015 и 2019 г.) Зорница Тодорова. Дебют в ралито ще направи екипажът Георги Вуков – Георги Шейнов с джип Nissan.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР