Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции

...
Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции
Коментари Харесай

Започва процедурата за изграждане на зарядни станции за 42 млн. лева

Готови са критериите по процедурата за построяването на зарядни станции за леки и товарни коли по ТЕН-Т мрежата. Това съобщи в Бургас министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков на съвещание на Комитета за наблюдаване на Програма „ Транспортна съгласуваност “. Предстои в границите на съвещанието да бъдат утвърдени методика и критерии по процедурата, която се възнамерява да бъде оповестена през ноември 2024 година

„ За първи път в Програма „ Транспортна съгласуваност “ се излиза от рамката на първите два програмни интервала и към този момент няма да се работи единствено с авансово избрани планове и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подкрепяне на съществуващите интермодални оператори и за създаване на зарядна инфраструктура за електрически автомобили и в пристанищата “, добави министърът. Бюджетът за зарядната инфраструктура е 92 млн. лева, от които 42,4 млн. лв. са планувани за създаване на станции за електрически автомобили по автомагистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата. А с други 49,6 млн. лева ще бъде подкрепена зарядната инфраструктура в пристанищата за публичен превоз.

В поддръжка на зеления превоз и намаляването на нездравословните излъчвания са и плановете за увеличение на потенциала на пристанищните терминали, акцентира още Георги Гвоздейков. Той заяви, че е обезпечена финансова помощ по план на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ за капитално драгиране в пристанище Бургас. Той е на стойност 70 млн. лв. и планува удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-запад. Това ще разреши безвредно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще сътвори предпоставки за развиването на терминалите и увеличение на потенциала им.

В рамките на Комитета за наблюдаване бе регистрирано, че 92,07% от бюджета на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година към този момент е разплатен, като този развой продължава. Верифицираните разноски са 86,8%, а сертифицираните – 85,96%.

В комитета участваха София Алвеш, шеф на дирекция „ Изграждане на административен потенциал и осъществяване на стратегии ІІ “ в Европейската комисия, представители на JASPERS, бенефициенти по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 и Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027, както и представители на институции и неправителствени организации.

*Източник: government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР