Международната конференция за Либия на високо равнище в Берлин вчера

...
Международната конференция за Либия на високо равнище в Берлин вчера
Коментари Харесай

Ердоган: Турция се превърна в ключ за мира в Либия

Международната конференция за Либия на високо ниво в Берлин през вчерашния ден е водеща тематика на турския щемпел тази заран.

Под заглавие "Вятър на мира в Либия " в. "Тюркие " написа, че от срещата на върха с присъединяване на турския президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари 1954 година в Истанбул. Завършва е било изпратено обръщение: "сбогом на оръжията ". Вестникът засяга поетия от страните участнички на конференцията за Либия ангажимент да съблюдават оръжейното ембарго и да не се намесват във вътрешните работи на страната, за да се стигне до мир, предава Българска телеграфна агенция.

Срещата се състоя с присъединяване на представители на 12 страни и четири интернационалните организации и продължи към четири часа, отбелязва "Тюркие ".

"Усилие за дълготраен мир ", гласи заглавието по тематиката на в. "Ортадогу ". Изданието показва, че конференцията в Берлин е била опит да бъде обезпечено продължение на примирието в Либия, чиито основатели бяха Турция и Русия, и дълготраен политически развой. Сред участниците в конференцията в Берлин бяха немският канцлер Ангела Меркел, президентите на Турция - Тайип Ердоган, Русия - Владимир Путин, Франция - Еманюел Макрон, английският министър председател Борис Джонсън. Вестникът обръща внимание, че представителите на двете враждуващи страни в Либия - министър председателят на либийското държавно управление на националното единодушие Файез Сарадж и водачът на Либийската национална войска маршал Халифа Хафтар - са отказали да се срещнат на конференцията, провеждаща се под егидата на Организация на обединените нации, и са останали в разнообразни стаи.

"Турция се трансформира в ключ за мира ", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.

"Надеждите, които покълнаха още веднъж с прекратяването на огъня и срещата на високо ниво в Берлин, не трябва да стават жертва на упоритостите на търговците на кръв и безпорядък ", прикани Ердоган. Той предизвести Европа, че в случай че интернационално приетото държавно управление в Либия падне, континентът ще се изправи пред опасност от тероризъм.

"С битката, която води както на място, по този начин и на масата, Турция се трансформира в ключ за мира в Либия ", съобщи още Ердоган.

Вестник "Йени Ася " помества коментар на турски специалист, който споделя, че Либия е най-важната страна за Съединени американски щати в Северна Африка и Източното Средиземноморие за плана Голям Близък изток - спорна американска самодейност от 2004 година, предлагаща промени в района.

"Като се стартира от процеса за събаряне на Кадафи от власт, сме очевидци на старания Либия да бъде проектирана съгласно картата на плана Голям Близък изток. В този подтекст през днешния ден в Либия работят две динамичности или две сили ", споделя ръководителят на Центъра за евразийски стратегически изследвания (АСАМ) проф. Мехмет Сейфеттин Ерол. По думите му "най-голямата спънка пред проекта на Съединени американски щати за световен безпорядък " е Организация на обединените нации, която извършва полагащата й се градивна роля в името на стабилността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР