Масови гробове, пълни с трупове на възрастни и деца. Бомбардирани

...
Масови гробове, пълни с трупове на възрастни и деца. Бомбардирани
Коментари Харесай

Най-малкият труп беше на бебе на 23 дни: снимките, които доказаха, че руснаците лъжат


Масови гробове, цялостни с трупове на възрастни и деца. Бомбардирани лечебни заведения. Хора, оставени седмици наред без храна и вода. Кадрите на Евгений Малолетка и Мстистлав Чернов демонстрираха на света съветските зверства в Мариупол.

" От, най-силно в съзнанието ми се е запечатал трупът на едно бебе в мазето на една болница ", споделя Мстистлав Чернов пред Дъждовни води. Това е била и последната фотография,.
Редакцията предлага
" Снимахме в болничното заведение, когато един доктор пристигна при мен и ми сподели да го вървя след в задния двор. Там видях десетки трупове, увити в найлонови чували или килими. Това бяха трупове на цивилни жители, починали по време на бомбардировките ", споделя той. После лекарят го завел в мазето, където имало други мъртви тела. " Сред тях беше и един напълно дребен пакет. Лекарят се наведе и го разтвори и тогава видях, че вътре е телцето на малко бебе. До него имаше записка, на която бе написано, че е бебе на 23 дни. ".

Чернов е видеожурналист, работи за информационната организация Асошиейтед Прес. Той и неговият сътрудник Евгений Малолетка, който е фотограф на свободна процедура, бяха отличени с премията на Дъждовни води за свободно слово Freedom of Speech Award за техните информации и репортажи от Мариупол през февруари и март 2022.

Три седмици в центъра на войната

Чернов и Малолетка идват в пристанищния град единствено няколко часа преди нахлуването на съветските войски в Украйна и осведомят оттова в продължение на 3 седмици - чак до евакуирането си от града в средата на март.

Техните фотоси и видеорепортажи демонстрират ужасяващи елементи от цветущия в миналото Мариупол, който бе срутен съвсем до основи от съветския обстрел. Журналистите документират трагичните условия за живот на хората, които са принудени седмици наред да живеят без газ и ток, без достъп до хранителни артикули и питейна вода. Двамата снимат всеобщи гробове, цялостни с трупове на цивилни жители, измежду които и деца. Без многочислените свидетелства за тези зверства, показани от Чернов и Малолетка, светът нямаше толкоз бързо да узнае какви са измеренията на съветската инвазия в Мариупол.

На 9 март Малолетка снима лекари, които изнасят една бременна жена от разрушеното от съветски бомби родилно поделение на болница в Мариупол. Чернов също е запечатал тази сцена на видео. Бременната жена и детето ѝ по-късно умират, фотосите им обаче провокират същински възторг в обществените медии. Двамата публицисти не са можели да позволен, че тези фрагменти ще провокират даже публични реакции.

" Когато беше бомбардирана клиниката с родилното поделение, ми беше ясно, че това е един от най-значимите моменти в тази война и че фотосите ще имат огромно влияние ", споделя Чернов. Докато те опитвали да изпратят фотосите от дребното останали в Мариупол места с разполагаем слаб сигнал за интернет, съветските медии към този момент бомбардирали обществеността с изказванието, че никакви цивилни жители не са потърпевши от съветската акция. Само че фотосите на Малолетка, които бързо стават вирални в обществените мрежи, документират разрушенията в родилното поделение и демонстрират по безспорен метод, че руснаците лъжат.

Както Чернов, по този начин и Малолетка са работили в спешни райони и преди този момент. Чернов е документирал войната в Сирия, Ирак и Мианмар. Малолетка в продължение на години демонстрира украинската гражданска война на Майдана, споровете в Донбас и на полуостров Крим. Но претърпяното в Мариупол и за двамата се оказва нещо напълно друго.

" Най-трудната ми задача до момента "

Чернов споделя, че работата там е била най-трудното му и рисково предписание, изпълнявано до момента. " Тази война е извънредно рискова и непредвидима, а и се води с доста високоусъвършенствани оръжия ", споделя той.

От началото на войната в Украйна съветските войски непрекъснато нападат и публицисти, както излиза наяве и от данни на " Репортери без граници ". Според Комитета за отбрана на публицистите (CPJ), към 13 юни 2022 броят на убитите в регионите на бойните дейности в Украйна публицисти е минимум 12.

Независимо от заплахите Чернов и Малолетка считат да се върнат назад на фронта в Украйна. Чернов допуска, че обстановката в Източна Украйна е също толкоз пагубна, колкото и в Мариупол по време на обсадата, в случай че не и даже още по-лоша. " Никой не знае какъв брой цивилни жертви има и какъв брой огромни са разрушенията, тъй като няма фотоси от тези области ", споделя той. Той счита да се върне на фронта, тъй като е украинец и публицист. " В Украйна се случват неща, за които хората би трябвало да знаят. Като погледна мейнстрийм медиите, оставам с усещането, че на прекомерно малко хора им е ясно какъв брой покрай Европа е войната в Украйна и какви солидни последствия ще има тя за целия свят ", прибавя той.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР