Марш за свобода“ се планира днес в центъра на Минск,

...
Марш за свобода“ се планира днес в центъра на Минск,
Коментари Харесай

В Минск: Привърженици на Лукашенко срещу ``Марш на свободата`` |

„ Марш за независимост “ се възнамерява през днешния ден в центъра на Минск, където 7 ден не престават митингите против резултатите от президентските избори. 

В 12 часа на площад “Независимост “ в Минск е призован протест от про-правителствената социална организация “Бяла Русия “ в символ на взаимност с президента Александър Лукашенко. Час по-късно в Минск стартира шествието за независимост в символ на митинг против президента.

Няколко телевизионни публицисти подадоха оставки през вчерашния ден, с цел да се причислят към митингите. Председателят на Съюза на публицистите в Беларус Андрей Кривошеев разгласи, че от на следващия ден техническият личен състав на държавните медии стартира протестни дейности, които ще се проведат в сходство със закона и няма да нарушат излъчванията на радио- и телевизионните стратегии. В знак на взаимност с Беларус през днешния ден се чакат демонстрации в Киев и Прага. 

Вчера се организира гражданска панахида и всеобщ протест в памет на починалия стачкуващ на 10 август. Хората излязоха по улиците и площадите в десетки градове и села.

Асошиейтед прес (АП) пусна фрагменти, на които се вижда, че загиналият демонстрант не се е взривил от саморъчно направена граната, а е разстрелян от полицията. Според версията на МВД вечерта на 10 август един от протестиращите се е канел " да хвърли неустановено взривно устройство към служителите на реда, само че то се е взривило в ръката му и мъжът е получил несъвместими с живота пострадвания ". Следствения комитет на Минск стартира инспекция на обстоятелствата, а формален представител на ведомството заяви, че " личността на мъжа е открита - 34-годишен гражданин на Минск, осъждан за причиняване на тежка телесна щета и гибел на седем години затвор ".  

Лукашенко загуби поддръжката на държавната телевизия 

Поне 9 водещи и публицисти напуснаха малкия екран като противоречие с метода, по който държавната медия реагира на към този момент 7-дневните демонстрации из цялата страна. 

Операторите в медиата оповестиха стачка. Прессекретарят Наталия Ейсман влезе да приказва с тях, дружно със спецчасти, и ги попита кой е дал своя вот за Светлана Тихановская - в отговор всички подвигнаха ръка. 

В анкета, пусната в Telegram, с въпрос " За кого гласувахте на изборите? " при 1 362 000 дали отговор, съотношението е 2 към 56 за Тихановская. 

Масовите протестни акции започнаха в Беларус на 9 август в противоречие с оповестяването на резултатите, съгласно които Лукашенко печели 80,08% от гласовете. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР