Малта трябва да подсили върховенството на закона, а Европейската комисия

...
Малта трябва да подсили върховенството на закона, а Европейската комисия
Коментари Харесай

Евродепутатите искат надзор върху върховенството на закона в Малта

Малта би трябвало да укрепи върховенството на закона, а Европейската комисия би трябвало да следи от близко страната, с цел да подсигурява безпристрастното правоприлагане. Това обявиха членовете на Европейския парламент по време на пленарно съвещание, съобщи пресслужбата на институцията.

Резолюцията, която беше призната с огромно болшинство, изисква от Еврокомисията да стартира разговор с малтийското държавно управление по отношение на действието на върховенството на закона в страната. Друга задача на Брюксел е да ревизира, дали Малта съблюдава наредбите против пране на пари и банковия контрол.

Европарламентът отбелязва, че независимостта на правоприлагащите органи на Малта и на правосъдната власт може да бъде компрометирана, защото ползите на частни лица са инфилтрирали процеса на взимане на публични решения.

Също по този начин, евродепутатите желаят изясненост по отношение на програмата на страната за продажба на малтийско и европейско поданство на жители на трети страни. Те приканват и за без значение интернационално следствие с цялостното присъединяване на Европол на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция.

Влошаване на ситуацията в Малта

Множество отчети от Европол, " Репортери без граници " и краткотрайната комисия на европейския парламент за " Досиетата от Рая " заключиха, че скорошните събития пораждат съществени опасения за ръководството на Малта, свободите и незаконни действия, реализирани в резултат на отслабването на системата.

Основен проблем, емфатичен в резолюцията, е неприятното справяне на Малта с поредност съществени обвинявания в корупция, прането на пари и нарушавания в банковия контрол. Това се дължи на обстоятелството, че полицията не организира следствия, а Отделът за финансово разузнаване и разбор (ОФРА) е под политически напън.

Резолюцията отбелязва още, че лицата, упоменати в отчетите на ОФРА и " Досиетата от Рая ", не престават да са в държавното управление.

Евродепутатите приканват комисаря на полицията в Малта да стартира следствие и да изиска от надзорните и правосъдните органи на страната да проверяват лицензионния развой на Pilatus Bank, банка, подложена на остри рецензии през последните месеци. Работата на Nexia BT, консултантска компания, включена в програмата за поданство и посочена в " Досиетата от Панама ", също би трябвало да бъде разследвана.

Гражданството против възнаграждение

Евродепутатите показват подозрения по отношение на практиката на предоставяне на поданство на страна от Европейски Съюз против възнаграждение и изисква от Европейската комисията да сложи под контрол тези стратегии. Изтекли отчети от Малта приказват за допустима корупция в администрацията.

В тази връзка, управляващите би трябвало да обяснят по какъв начин се купува малтийско поданство и по какъв начин ревизират дали съответното лице е обитавало една година в Малта преди да закупуването му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР