Европейският парламент смята, че отворените регистри на бенефициентите, защитата за

...
Европейският парламент смята, че отворените регистри на бенефициентите, защитата за
Коментари Харесай

Европарламентът препоръчва санкции за незаконни схеми за данъчно облагане

Европейският парламент счита, че отворените регистри на бенефициентите, отбраната за източниците на информация и разпоредбите за медиаторите в Европейски Съюз са наложителни в битката с данъчните измами, съобщи пресслужбата на институцията.

Мерките са измежду 211 рекомендации, направени от специфичната комисия по изпиране на пари, отбягване на налози и данъчни измами (PANA). В сряда евродепутатите поддържаха ограниченията с 492 гласа " за ", 50 гласа " срещу " и 136 " въздържал се ".

Едно от предложенията е за постоянно обновявани, стандартизирани, взаимосвързани и публично налични регистри на собствениците-бенефициенти на сдружения, фондации, тръстове и сходни правни договорености.

Друга мярка включва нови правила, които да контролират активността на медиатори като юристи и счетоводители, подпомагащи използването на нападателно данъчно обмисляне, както и тласъци за отбягване на данъчните измами и укриването на налози.

Една от рекомендациите е да се сътвори общо интернационално определение за офшорен финансов център, данъчно леговище, банкова загадка, некооперативна данъчна пълномощия и страна с висок риск.

Според Европарламента са нужни средства за поддръжка на източниците на информация, с които да се подсигури ефикасната им отбрана и съответна финансова помощ.

Други планувани ограничения са възпиращите наказания на национално и европейско ниво против банки и медиатори, които умишлено, съзнателно и систематично вземат участие в противозаконни схеми за данъчно облагане или пране на пари, както и основаването на непрекъсната анкетна комисия по модела на Конгреса на Съединени американски щати.

В други рекомендации евродепутатите показаха своето страдание от обстоятелството, че няколко страни от Европейски Съюз са упоменати в " Досиетата от Панама " и показаха неналичието на политическа воля измежду някои от страните членки да напреднат в промените и законовото им използване.

Законодателството на Европейски Съюз в региона на данъчната политика понастоящем изисква единогласие сред страните членки. Евродепутатите упорстват това условие да бъде сменено с гласоподаване с квалифицирано болшинство в Съвета.

Докладът и рекомендациите на специфичната комисия ще бъдат предадени на Съвета и Европейската комисия за разглеждане.

Това гласоподаване обобщава 18-месечната работа на специфичната комисия, основана през юни 2015 година във връзка разкритията от " Досиетата от Панама ". Целта на комисията е да се отстранят практиките, разкрити от огласените документи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР