Европейският парламент може да наложи вето на предложението на Европейската

...
Европейският парламент може да наложи вето на предложението на Европейската
Коментари Харесай

Евродепутати искат да блокират предложението за използване на фосфати в дюнерите

Европейският парламент може да наложи несъгласие на предлагането на Европейската комисия да се позволи използването на фосфати в дюнерите.

Евродепутатите от здравната комисия в Народното събрание показаха съществено безпокойствие за последствията върху здравето от потреблението на фосфатите като хранителни добавки, съобщи пресслужбата на институцията.

Те се оповестиха срещу предлагането на Еврокомисията да се позволи използването на фосфорна киселина, ди и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в месото, употребявано за приготвянето на дюнери, без значение дали то е овнешко, агнешко, телешко или пилешко.

Ако Европарламентът в цялостен състав поддържа позицията на комисията с безусловно болшинство (376 гласа), предлагането ще бъде блокирано и Еврокомисията ще би трябвало да обмисли нови оферти.

Евродепутатите показват като мотив резултатите от теоретичен отчет от 2012 година, съгласно който има евентуална връзка сред фосфатните добавки в храната и засиления риск от сърдечносъдови болести.

Според Европейския орган за сигурност на храните обаче рискът не може да се отдава на одобрявана фосфор като цяло или на фосфатните добавки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР