България днес е в много по-добро положение отколкото преди 10

...
България днес е в много по-добро положение отколкото преди 10
Коментари Харесай

Таяни похвали България за напредъка след 10 години еврочленство

България през днешния ден е в доста по-добро състояние в сравнение с преди 10 години. Това съобщи през днешния ден в София ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на спор с младежи за бъдещето на европейския план.

През 98 година за пръв път пристигнах в България, вашата страна таман се беше освободила от комунистически режим, имаше доста проблеми със основаването на нова независимост, сподели Таяни.

По думите му през днешния ден България е доста проевропейска страна, а последният мониторингов отчет от Европейската комисия е позитивен. Естествено, както във всяка страна членка, има проблеми, само че България работи добре, според мен вие ще сте една от най-важните страни на изтока за положителната ни работа със Западните Балкани, тъй като те са приоритет за нас, акцентира Таяни.

Събитието е част от работно посещаване на Председателския съвет на Европарламента в София във връзка наближаващото председателство на Съвета на Европейски Съюз, което България поема от януари 2018 година

За задачите пред Европейски Съюз

След малко показване ръководителят на Европарламента показа, че откакто е бил определен за поста, си е споделил, че най-важната му цел е да съкрати дистанцията сред европейските жители и евроинституциите.

Европа е значима, само че тя би трябвало да се промени, уточни Таяни. Трябва да се запитаме за какво толкоз хора гласоподават за екстремистки партии, може би тъй като не са удовлетворени от нашите отговори и реакции, добави той.

По думите му би трябвало да имаме три цели – понижаване на противозаконната миграция; битка с тероризма; понижаване на младежката безработица. Трябва да работим за образованието, то е от основно значение, сподели Таяни, допълвайки, че положителното обучение открива благоприятни условия за битка с безработицата.

Той акцентира, че в случай че се стигне до там младите в Европа да напущат, то това ще е злополука за нас, това ще се дължи на наши неточности

Необходимо е да се промени Европа, само че мисля, че също по този начин е значимо да подчертаем какво е приключил Европейски Съюз - 70 години мир, независимост за всички, вътрешен пазар, съблюдаване на човешките права, отбрана на демокрацията, настоя Таяни и напомни, че ние сме единственият континент, в който няма смъртна присъда.

По думите му Европа не е единствено Европейската централна банка и Шенген, а полезностите са доста значими.

За младежката безработица

Решението за младежката безработица не може да пристигна за една година, уточни Таяни. По думите му би трябвало да има нова тактика за промишлеността в Европа, да се ускори туризма, който работи за превъзмогване на безработицата. В европейския бюджет би трябвало да има повече средства за туризма, би трябвало да има поддръжка за дребните и междинни предприятия, а младите да бъдат по-предпримечиви.

Според Естебан Гонсалес Понс от Групата на Европейската национална партия (ЕНП) Европа е план, който сега се построява, тя не е приключен план, а в Европарламента дебатът е сред тези, които считат, че Европа е решението и тези съгласно които Европа е казусът.

Елена Валенсиано Мартинес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент прикани: Не чакайте институциите, подбутвайте ги по метод, по който желаете да живеете.

Моника Вана от Зелените уточни, че " може би младите не се интересуват от нашия жанр на водене на политика ". Има потребност от пространни промени най-много за бъдещето на младите, от обществен съюз с минимални стандарти като контраст на икономическия и валутен съюз, означи тя.

За миграцията

По мотив бежанската рецесия Таяни разяснява: " За мен и за множеството в Европейския парламент външните граници в Европейски Съюз би трябвало да бъдат подсилени ". Не би трябвало да има граници в Европейски Съюз, поддържаме българската позиция по Шенген.

Таяни уточни, че не можем да приказваме за полезности и в това време да затваряме вратата за бежанците и прикани към взаимност. Ние работихме доста за някогашните комунистически страни и в този момент също имаме потребност от тази взаимност, подсети ръководителят на Европарламента.

Той прикани да се влага повече в Африка, да вземем за пример посредством самобитен проект Маршал в континента.

По думите на Естебан Гонсалес Понс тероризмът няма нищо общо с миграцията и не значи бежанци. Той напомни, че всички терористи, които действаха в Европа, са родени в на континента и прикани имигрантите и бежанците да не бъдат упреквани в тероризъм.

Реймънд Финч от групата " Европа за независимост и директна народна власт " изрази обратно мнение и акцентира, че в случай че в Европа идват хора, които не почитат европейската цивилизация, ние имаме проблем.

Според Елена Валенсиано казусът е, че няма европейска политика за миграцията и страните членки си вземат решение личните проблеми.

По думите на Габриеле Цимер в предишното се е казвало, че има разлика сред източноевропейската и западната цивилизация, а в този момент споделяме, че има разлика сред християни и мюсюлмани, само че никой не споделя, че няма разлика сред човешките права, те са универсални.

На въпрос за Брекзит тя отговори, че за нея е срам, че след Брекзит в този момент Европейски Съюз би трябвало да се бори за правата на жителите на Англия в Европейски Съюз и на европейците във Англия, което е последица от подправените вести за участието в Европейски Съюз.

Реймънд Финч уточни като проблем обстоятелството, че богатите в този момент могат да заплащат доста малко на детегледачки и на водопроводчици и това е тъй като има независимост на придвижване на служащите.

В отговор Гонсалес Понс съобщи, че Англия желае да излезе от Европейски Съюз, тъй като не желае толкоз българи. В Испания (от където е евродепутатът) ние не сме толкоз богати колкото във Англия, само че желаеме да споделим това, което имаме, добави той.

За свободното придвижване и обществените политики

" Когато бях роден, с цел да пътуваш сред Испания и Франция трябваше виза. Сега Испания стартира от Португалия и приключва във Финландия ", уточни Хавиер Нарт. По думите му това, че европейците могат да изградят живота си във всички страни членки е революционен метод.

Днес има една Европа, която стартира на Черно море и свършва в Северно море и Атлантика, само че с цел да се стигне до тук трябваше да се извърви дълъг път на политически борби, добави той.

По думите на Моника Вана Европейски Съюз би трябвало да спре политиките на строга бюджетна дисциплинираност на национално ниво, а вложенията в публични услуги и обществена сфера би трябвало да се приспадат, когато се пресмята недостига по пакта за непоклатимост и напредък.

Останалото от визитата

По-рано през днешния ден Таяни се срещна с премиера Бойко Борисов. Двамата разискаха дилемите и отговорностите по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, основни тематики за бъдещето на Европа, както и европейската вероятност и свързаността на страните от Западните Балкани.

В рамките на визитата ръководителят на Европарламента направи изявление от трибуната на Народното събрание и организира диалози с президента Румен Радев.

Проблем с превода прекъсна за малко речта на Таяни в Народното събрание. След като беше приказвал минута и половина, преводът спря, а преводачката сподели, че не чува. Причината беше, че Таяни е минал от италиански на британски език и е имало потребност от време, с цел да се смени преводача. " Много е мъчно за мен да приказвам български. Не е елементарно. Следващия път ", пошегува се Таяни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР