Ловците и риболовците от ловното сдружение в Разлог отчетоха резултатите

...
Ловците и риболовците от ловното сдружение в Разлог отчетоха резултатите
Коментари Харесай

ЛРС-Разлог – Разумният и аналитичен отчет – добра основа за по-добри резултати

Ловците и рибарите от ловното съдружие в Разлог регистрираха резултатите от активността си за сезон 2023/24 с разбирането, че има неизползвани благоприятни условия в тази посока.

50 делегати от 15 дружинки показаха ловната общественост в Разложко.

Гост на събранието беше специалистът от НЛРС-СЛРБ Стилиян Герасков.

В доклада на ръководителя на сдружението Георги Цеклеов водещи акценти бяха уговорките на дружинките по ЗЛОД, непрекъснатият мониторинг на трендовете при дивечовите ресурси, целогодишните ограничения за подобряването на материалната и хранителна среда, ограниченията за сигурност при боравене с ловното оръжие и неотслабващият ритъм на битка с хищниците.

Отчетено бе, че на ловните полета с повърхност 65 хиляди ха върху територии на шест горски стопанства за дивеча са били засети 195 дка дивечови ниви със зърнени култури, на 85-те хранилки за залагани 51 тона фураж на зърно. Петнайсетте на ЛРС-Разлог и през предишния сезон са изпитали на гърба си опустошителните вреди от африканската чума, а трендовете за възобновяване популацията от дива свиня са мудни и зависят напълно от отношението на ловците към този проблем.

Общият отстрел за сдружението на дива свиня за сезон 2023/24 е 57 диви свине, като в съпоставяне със прилежащи сдружения цифрата е алегорична. Сравнително естествени са били запасите в ловните полета на дружинките в селата Елешница, Краище, Бабяк и Кремен.

Последиците от африканската чума принудиха ловците от дружинките в Банско, Баня, Разлог и Бачево да практикуват по-често лов на пернати. В този смисъл беше и рекомендацията за по-широкомащабно разселване на този тип дивеч и диви зайци както със лични средства, по този начин и по Националната стратегия за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ.

Щетите по дребния дивеч идват и от безконтролното увеличение на броя на хищниците. През предишния сезон са отстреляни 5 вълка, 190 лисици и 126 скитащи кучета, като в тази посока е нужно да се мисли и за увеличение на тласъците, като в тях се включат средства освен от горските стопанства, само че и самите дружинки.

В програмата на сдружението за тази година са планувани настоящи и неотложни действия, свързани както с нарастване на дивечовите ресурси, по този начин и с мероприятия за образование в ловни морални добродетели на млади и към момента неопитни ловци, безспорна дисциплинираност при боравеното с оръжието, отчетността на отстрела и даването на навременни проби за епизоотични болести.

Около 1200 са ловците и рибарите в региона на Разлог. Колебанията в ловната слука могат да бъдат преодолени с общите старания на всички. Условия и вяра има, останалото е дело на всички членове.

Автор: Кузман Петров/Slrb.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР