Европейският парламент приветства съвместния доклад за напредъка на преговорите относно

...
Европейският парламент приветства съвместния доклад за напредъка на преговорите относно
Коментари Харесай

Европарламентът препоръча минаване към разговорите за прехода и търговията след Брекзит

Европейският парламент приветства взаимния отчет за напредъка на договарянията по отношение на Брекзит и предлага прекосяване към втора фаза, съобщи пресслужбата на институцията.

В резолюция, гласувана в сряда, Парламентът одобри взаимния отчет по отношение на напредъка на договарянията за Брекзит, който беше показан от договарящите от Европейски Съюз и Обединеното кралство на 7 декември. Резолюцията беше призната с 556 гласа " за ", против 62 гласа " срещу " и 68 " въздържал се ".

Евродепутатите предлагат на държавните и държавни ръководители на страните членки да се премине към втората фаза. Според тях изявления като това, което скоро направи Дейвид Дейвис, рискуват да подкопаят добросъвестното водене на договарянията, което се следи досега.

През уикенда министърът за Брекзит Дейвид Дейвис сподели, че Англия няма да заплати на Европейския съюз сметката по " развода ", изчислена на 40-45 милиарда евро, в случай че не успее да подписа комерсиално съглашение с Брюксел.

Евродепутатите акцентират, че договарянията ще реализиран прогрес по време на втората фаза (за търговията и преходния период) единствено в случай че държавното управление на Англия изцяло съблюдава своята част от съглашението по Общия отчет и това съглашение бъде включено и в плана на съглашение за отдръпване.

Парламентът отбелязва пет нерешени въпроса, без чието разрешаване той няма да даде утвърждението си на окончателното съглашение:

- Разширяване на обсега на правата на жителите и за бъдещи партньори;
- Наличието на лека административна процедура за жителите на Европейски Съюз и Англия, които аплайват за статут на непрекъснато пребиваващ;
- Решенията на Европейския съд по отношение на правата на жителите би трябвало да бъдат обвързващи. Ролята на омбудсмана, въведена с цел да преглежда жалбите на жителите, би трябвало да бъде определена;
- Гарантирано право на свободно придвижване на жителите на Англия, които сега обитават в една от страните от ЕС;
- Ангажиментите на Обединеното кралство към Северна Ирландия би трябвало да бъдат изпълнени.

За преходния интервал, който би трябвало да бъде с лимитирано времетраене, евродепутатите желаят Обединеното кралство напълно да ползва правото на Европейски Съюз (включително правата на гражданите) и да реализира съответния постоянен контрол за това.

Окончателната форма на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия ще бъде избрана във втората фаза на договарянията. Тя би трябвало да бъде учредена на здрави и недвусмислени правила и би могла да бъде под формата на съглашение за асоцииране, показват евродепутатите.

Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да решат в петък дали да дадат зелена светлина за старта на договарянията с Англия за преходния интервал след Брекзит и бъдещите търговски връзки

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (122)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР