Под мотото Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ РЗИ – Смолян отбелязва 19

...
Под мотото Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ РЗИ – Смолян отбелязва 19
Коментари Харесай

Среща със студенти-педагози организира РЗИ – смолян за международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Под мотото „ Помним! Приемаме! Подкрепяме! “ РЗИ – Смолян отбелязва 19 май, Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и възпоменание на хората, умряли от заболяването. Днес, 16 май по организация на здравната ревизия студенти от ПУ „ Паисий Хилендарски “ – филиал Смолян ще се срещнат с Александър Миланов, клиничен обществен служащ в CheckPoint София и Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Кандидат-педагозите и ще научат повече за разпространяването на ХИВ в България, пътищата на възпаление и новостите в лекуването и ограничението на предаването на вируса, като PrEP и PEP (пред- и пост-експозиционната профилактика). Г-н Миланов има дълготраен опит в консултирането и подпомагането на хора, живеещи с ХИВ в столицата, и е предан на идеята за възстановяване на публичната сензитивност към техните проблеми и превъзмогването на стигматизиращото отношение към тях.

След срещата студентите ще имат опция да се изследват анонимно и гратис с бързи проби за ХИВ/СПИН, хепатит В, С и сифилис в изнесена лаборатория на здравната ревизия в постройката на филиала.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка трета неделя на май и е най-голямото и най-старо събитие, обвързвано с казуса ХИВ/СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк.

През 2024 година ХИВ-пандемията стана на 40 години и, макар, че страната ни е измежду страните с ниска периодичност на предаване на вируса, у нас към момента се следи късно откриването на нови случаи измежду лица, които са носители, само че не знаят това. Ранното разкриване на носителството дава опция инфектираният човек да стартира навременна, безвъзмездна, обезпечена от страната антиретровирусна терапия, без значение от своя здравноосигурителен статус. Прилагането на актуалната лечението удължава живота и усъвършенства качеството му, и дава немислимата в предишното опция хората, живеещи с вируса, да не заразяват сътрудниците си и да имат здрави деца.

По данни на Министерство на здравеопазването за интервала 1986-2023 година (откакто в страната се води публична статистика) са регистрирани 4301 носители на ХИВ. През миналата 2023 година 359 хиляди лица у нас са се изследвали и разбрали своя ХИВ-статус, от тях новооткритите с ХИВ са 253 души.

По мотив 19 май Министерство на здравеопазването приканва за национално присъединяване в отбелязването му. Всички жители в област Смолян, които желаят да изразят съпричастност към хората, наранени от ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение, като се причислят към чиновниците на РЗИ на самия ден, в 20:00 ч. пред храм „ Св. Висарион Смоленски “ със запалена свещ в ръка в символ на респект към жертвите на заболяването и поддръжка на околните им.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР