Малко след като през декември Китай внезапно отмени строгите мерки,

...
Малко след като през декември Китай внезапно отмени строгите мерки,
Коментари Харесай

Китай: Отмяната на стратегията за нулево разпространение на COVID-19 дава жертви

Малко откакто през декември Китай ненадейно анулира строгите ограничения , които бяха част от тактиката за нулево разпространяване на COVID-19 , се оказа, че страната не е била подготвена за всеобщия взрив от новозаразени с вируса. Това докара до безпорядък в страната. Болниците не успяваха да се оправят с големия брой приети в болница, крематориумите изгаряха трупове непрекъснато, а роднините на умряли жители бяха принудени да придвижват мъртвите си близки в хранилища заради липса на място за предпазване.

Китайските държавни медии твърдяха, че решението за възвръщане към естествен темп на живот се основава на „ теоретичен разбор и проницателни калкулации “ и „ никога не е импулсивно “ . В реалност обаче ръководещата Комунистическа партия на Китай подцени многократните старания на водещи медицински специалисти , които бяха уверени, че проектите за възобновяване на активността в доста браншове би трябвало да се осъществят гладко . Вместо това повторното „ отваряне “ на страната беше оповестено ненадейно при започване на зимата, когато вирусът се популяризира най-лесно.

Експерти настояват, че тогава доста възрастни хора не са били имунизирани, в аптеките е липсвал сполучлив антивирусен препарат, а лечебните заведения не са разполагали с задоволително консумативи или личен състав, което е довело до стотици хиляди смъртни случаи. Всичко това е можело да бъде избегнато , демонстрират данни от университетски разбори, над 20 изявленията с сегашни и някогашни чиновници на Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите, други специалисти и държавни съветници, както и вътрешни отчети и наставления, отразени от екип на “Associated Press ”.

В продължение на две години Китай се отличаваше от другите народи точно със своите строги , само че сполучливи ограничения за битка с вируса , които избавиха живота на милиони хора, до момента в който по същото време доста други страни се бореха с тежките последствия от пандемията.

С появяването на мощно инфекциозния вариант на вируса, прочут като „ Омикрон “ , обаче предходната година доста от най-хубавите китайски медицински специалисти и длъжностни лица показаха опасения , че тактиката за нулево разпространяване на COVID-19 към този момент не е стабилно решение . В края на 2021 година китайските водачи започнаха да разискват по какъв начин да анулират рестриктивните мерки. Още през март 2022 година водещи медицински специалисти показаха пред Държавния съвет, кабинета на Китай, подробни оферти за подготовка на последователното отпадане на рестриктивните мерки . Дискусиите по тематиката бяха замразени след епидемията , която засегна Шанхай през същия месец и принуди китайския водач Си Дзинпин да затвори града. Тогава строгата тактика още веднъж беше възприета като национална горделивост, а репресиите на Пекин против инакомислието отхвърлиха множеството видни учени да се изричат против партийната линия.

По времето, когато епидемията в Шанхай беше овладяна, в Китай оставаха броени месеци до 20-ия конгрес на партията – най-важната политическа среща в страната от десетилетие насам. Всичко това направи концепцията за наново отваряне да наподобява политически сложна . Ето за какво страната продължи се придържа към строгите разпореждания. Недоволството на жителите стартира да се разгаря , като се стигна до демонстрации, протести във фабриките и затваряне на цели предприятия поради стачки. Тъй като напрежението и натискът от страна на недоволните жители ескалираше, управляващите ненадейно взеха решение да правят отстъпка , което разреши на вируса да обхване страната и да до докара до смъртоносни последствия .

Експертите считат, че стотици хиляди, а може би и милиони хора са починали по време на вълната от COVID-19 в Китай – доста повече от формалните данни за по-малко от 90 000 души, само че въпреки всичко относително по-ниска смъртност, в сравнение с в западните страни. Според анализите на Университета в Хонконг и оценките на учените обаче 200 000 до 300 000 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени , в случай че страната е била по-добре имунизирана и снабдена с по-голямо количество антивирусни препарати. Някои учени считат, че е можело да бъдат избавени доста повече животи и от гореспоменатите числа.

„ Това въобще не беше рационално решение, що се касае до публичното здраве. Това беше безусловно неприятен миг, а подготовката не беше осъществена както следва, “, твърди чиновник в региона на опазването на здравето в Китай, който се съгласи да приказва при изискване за анонимност.с

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР