Македонският външен министър Буяр Османи заяви, че Русия използва дезинформация

...
Македонският външен министър Буяр Османи заяви, че Русия използва дезинформация
Коментари Харесай

Османи: Русия забавя евроинтеграцията на Западните Балкани чрез дезинформация

Македонският външен министър Буяр Османи съобщи, че Русия употребява дезинформация и подправени вести, с цел да забави присъединението на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз, заяви „ Евронюз “.

„ Разочарованието поради забавянето на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз основава пространство за Русия да сее раздори в страната посредством " боеприпас " от хибридни войни “, споделя Османи, който на 23 януари в Брюксел взе участие в конференция, отдадена на дезинформацията, проведена от Жозеп Борел.

Според главата на македонската дипломация Москва употребява целенасочени акции за дезинформация, в това число разпространяване на подправени вести посредством интернет тролове, с цел да " дезинтегрира обществената тъкан на обществото " в РСМ, както и в Западните Балкани, и да забави присъединението им към Европейски Съюз.

„ Очевидно е, че Русия е основала дезинформацията, с цел да попречи на Северна Македония да реализира стратегическите си цели, които са участието в НАТО и Европейски Съюз “, уточни Османи.

Той твърди че, разочарованието, основано по пътя към участието в Европейски Съюз, е било похитено от злонамерени сили, " които се пробват да привлекат тази сила на разочарованието на своя страна ".

Външният министър акцентира, че единственият отговор е РСМ недвусмислено да продължи да извършва програмата си за евроатлантическа интеграция.

Османи съобщи, че поддържа новия метод на Брюксел към постепенната интеграция, в това число проекта за напредък на стойност 6 милиарда евро за интервала 2024-2027 година, чиято цел е да отвори общия пазар на Съюза за претендентите от Западните Балкани и да укрепи стопанските системи им с 10 %.

„ Разбрахме, че общоприетата идея за влизане в Европейски Съюз е " всичко или нищо ". Пътят е дълъг, пътуването е мъчно, а хората и претендентите не виждат никаква изгода от самия път “, изясни Османи и добави, че това, което желае да види, е последователното консолидиране на района в единния пазар преди участието и консолидираното във формалните структури на Европейски Съюз.

Според него това би могло да значи страните от Западните Балкани да получат статут на наблюдаващи на министерските срещи на Европейски Съюз, като да вземем за пример Съвета по външни работи - концепция, подкрепена от сътрудниците му от Европейски Съюз.

По време на полемиката в Брюксел Османи съобщи апропо, че политическият пейзаж в Северна Македония в никакъв случай не е бил толкоз поляризиран, както преди идните президентски и парламентарни избори, създавайки два лагера - проевропейски и антиевропейски фронт./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР