Макар ChatGPT да предизвика голямо вълнение около изкуствения интелект, чатботът

...
Макар ChatGPT да предизвика голямо вълнение около изкуствения интелект, чатботът
Коментари Харесай

GitHub Copilot – подобен на ChatGPT инструмент, който спестява 10% от времето за писане на код на разработчиците

Макар ChatGPT да провокира огромно неспокойствие към изкуствения разсъдък, чатботът не е единствената технология, която се предлага от OpenAI.

Подкрепената от Microsoft компания е създала голям брой артикули с генеративен изкуствен интелект, в това число един, наименуван Codex, който към този момент оказва помощ на инженерите да станат по-продуктивни.

Codex е в основата на GitHub Copilot – инструмент, който действа като самобитен асистент за софтуерните инженери. Copilot преглежда кода, който инженерът написа, и предлага идващите няколко реда, които може да желае да напише, с цел да реши казуса си. Потребителите могат също по този начин да напишат коментар на човешки език, описващ програмата, която желаят да основат и Copilot ще даде решение.

Софтуерните инженери постоянно би трябвало да сформират шаблонния код, от който се нуждае софтуерът. Тъй като кодът е толкоз постоянно срещан, Copilot може елементарно да го възпроизведе. GitHub твърди, че във файлове, в които е задействан, Copilot дава отговор за до 40% от написания код. Инженерите, които разговаряха с Insider, обявиха, че това към този момент се е оказало огромна изгода за продуктивността.

Copilot може да помогне на разработчиците да станат по-продуктивни

Сайръс Газанфар, основен софтуерен шеф в стартъпа за ръководство Beagle, съобщи, че компанията му е почнала да опитва с Copilot през последните месеци. Сега той изисква от екипа си от трима инженери да употребяват инструмента, тъй като бързо е открил, че той му икономисва доста време, като отстранява рутинната работа. Той сподели, че Copilot към този момент се е оказал потребен при основаването на бази данни.

„ В тези рамки има характерен метод за основаване на бази данни “, споделя Газанфар. „ Намирам Copilot за супер потребен, тъй като икономисва доста повторения, когато вършиме такива неща. “

Например, доста бази данни имат едни и същи свойства, като да вземем за пример времева марка, която споделя по кое време са основани данните. Газанфар сподели, че в този момент може да употребява Copilot, с цел да сътвори бази данни с тези свойства.

Бил Мърс, вицепрезидент по инженерните въпроси в LookDeep Health, сподели, че е „ съвсем ужасно “, когато Copilot разбере какъв тъкмо код се пробва да напише. Copilot черпи познанията си от плановете в GitHub, само че също по този начин употребява подтекста на плана, по който работи инженерът, с цел да предложи приспособен код.

Мерс пресмята, че Copilot му е икономисал 10 % от времето, което нормално е изразходвал за писане на код. От време на време той написа мнения в кода си, в които изяснява на други инженери какво тъкмо са предопределени да вършат скриптовете, а Copilot може да улови това и да напише описания на човешки език за това какво тъкмо прави кодът.

„ Това беше един куп писане, един куп мислене, което не ми се постановяваше да върша “, споделя Мърс.

Понякога Copilot е неакуратен

Въпреки че предложенията на Copilot са „ много точни “, потреблението на инструмента може да бъде нож с две остриета, тъй като е елементарно да му се доверим прекомерно доста, сподели Газанфар, което значи, че разработчикът би трябвало да се върне и да поправя грешките, когато препоръчаният код не работи.

Дори някогашният основен изпълнителен шеф на GitHub Нат Фридман, който ръководеше стартирането на Copilot, приказва за минусите на инструмента. На неотдавнашно събитие в Сан Франциско той съпостави потреблението на Copilot с лотария. Програмистите пишат своя код и въпреки че предложенията на Copilot постоянно са неправилни, понякога той пасивно предлага отговор, който идеално взема решение потребността на разработчика – сподели Фридман.

Въпреки че Copilot може да е добър в решаването на общи потребности на програмистите, като ChatGPT, той е податлив към „ халюцинации “ – термин, който промишлеността на изкуствения разсъдък е възприела, с цел да опише случаите, когато чатботовете решително оферират отговори, които са изцяло измислени и невярни.

„ Copilot ще ви даде доста безапелационен отговор, който наподобява ужасно, и този код ще наподобява ужасно, и тези API повиквания наподобяват ужасно. Но по-късно се оказва, че тези API-та даже не съществуват “, споделя Мерс, визирайки интерфейсите за програмиране на приложения, които оказват помощ на приложенията да споделят между тях.

С други думи, в случай че разработчиците към момента не схващат какво търсят, те бързо ще се затруднят да употребяват Copilot. Ето за какво инженерите евентуално няма да изчезнат скоро.

„ Разбира се, бихте могли да създадете главно приложение за iOS с Copilot “, споделя Газанфар. „ Но с цел да вършиме по-сложни неща, би трябвало да знаете какво се пробвате да извършите, по какъв начин да поправите оферти код, когато е неверен, и най-хубавия метод за писане на код, когато не става въпрос за супер одобрена рамка, в която има единствено един метод за правене на нещата. “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР