Липсата на чипове вероятно е отнела цял процент от БВП

...
Коментари Харесай

Белият дом се изнерви от дефицита на чипове


Липсата на чипове евентуално е лишила цялостен % от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2021 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Белият дом организира „ конфиденциален брифинг ” дружно с някои американски законодатели по отношение на „ ужасяващите опасности ” за американската стопанска система, поради проблемите с доставките на чипове . Президентската институция упорства Конгресът незабавно да утвърди финансиране в размер на 52 милиарда $ за субсидиране на личното произвеждане на чипове.

Директорът на Националния стопански съвет на Белия дом Брайън Дийз сподели пред кореспонденти: „ Най-добрите оценки са, че неналичието на полупроводници евентуално е лишила цялостен процентен пункт от Брутният вътрешен продукт през 2021 година ”.

Постоянният дефицит на чипове в цялата промишленост наруши производството на коли и електроника, отбелязва Ройтерс. Множество компании бяха принудени да понижат производството си. Нарастват апелите за понижаване на зависимостта от други страни за доставката на полупроводници.

„ Едно доста спиране на доставките на полупроводници може да аргументи исторически вреди на стопанската система на Съединени американски щати – вреди, доста по-големи от въздействието на дефицита на чипове върху американската автомобилна промишленост сега. Това би подкопало нашата софтуерна конкурентоспособност и военните ни преимущества пред съперниците в международен мащаб ”, споделят от Белия дом.
още по темата
През юни предходната година Сенатът одобри концепцията за финансиране от 52 милиарда $ за производството на чипове и позволи дотация от общо 190 милиарда $ за подсилване на технологиите и проучванията на Съединени американски щати, с цел да се конкурират с Китай. Това финансиране обаче към момента няма дефинитивно удостоверение и не може да бъде приложено на процедура.

Дийз се надява всички ангажирани институции да излъчат свои договарящи тази седмица, с цел да стартират „ бързо ” формален развой за завършване на законопроекта.

„ Рисковете са дълбоки ”, сподели Дийз по отношение на това, с което ще се сблъска стопанската система на Съединени американски щати при съществено разстройване на доставките на чипове. Директорът цитира „ икономическите ходове на основни съперници ”, визирайки най-много Китай, по отношение на „ ескалиращите уязвимости, които имаме поради казуса с полупроводниците ”.

Анализ на Министерството на търговията, направен за брифинга, отбелязва, че построяването на полупроводниковите заводи лишава години. Това значи, че даже финансирнето да бъде отпуснато незабавно, резултатът от него ще стане забележим чак след няколко години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР