Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел

...
Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел
Коментари Харесай

Срещата на върха на НАТО ще е на 14 юни в Брюксел, очаква се да дойде и Байдън

Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел на 14 юни, с цел да обсъдят актуализиране на тактиката на алианса по основни провокации, в това число Русия и Китай, заяви през днешния ден генералният секретар Йенс Столтенберг.

Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да присъства  на срещата и това да е първото му публично посещаване в Европа, което да показва уговорката на Вашингтон към съдружниците, откакто те бяха сложени под подозрение от неговия предходник Доналд Тръмп.

" Това е неповторима опция за подсилване на НАТО като трайно олицетворение на връзката сред Европа и Северна Америка, " сподели Столтенберг в изказване.

„ Ще вземем решения по нашата основна и насочена към бъдещето стратегия на НАТО 2030, с цел да се оправим с провокациите на днешния и утрешния ден: нападателните дейности на Русия, опасността от тероризъм, хакерски атаки, нововъзникващи и разрушителни технологии, въздействието върху климата на сигурността и възходът на Китай ", сподели генералният секретар.

Последната среща на върха на НАТО в Лондон през 2019 година бе белязана от разделения в границите на 72-годишния алианс, защото Тръмп упрекна някои от страните членки, че не харчат задоволително за защита и по-късно напусна рано. Байдън е корав покровител на НАТО и неговата администрация даде знак за възобновяване на връзките - макар че продължава да желае сътрудниците да усилят разноските.

Тазгодишната среща ще се организира на фона на декларираните планове на съдружниците да се изтеглят от Афганистан и на ескалиращото напрежение сред Русия и Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР