Лидерите на един свят, разкъсан от война, изменение на климата

...
Лидерите на един свят, разкъсан от война, изменение на климата
Коментари Харесай

Шефът на ООН: Хората търсят от лидерите действия и изход от настоящата глобална „бъркотия“

Лидерите на един свят, раздран от война , изменение на климата и продължаващо неравноправие , се събраха на среща, с цел да чуят апела на шефа Организация на обединените нации за предприемане на обединени дейности против големите провокации пред човечеството – и да стартират да дават свои лични оценки на най-глобалните подиуми, написа „ Асошиейтед прес “. Преди годишното събиране на президенти и министър председатели, министри и монарси на Общото заседание генералният секретар Антонио Гутериш сподели:

„ Хората търсят от своите водачи излаз от тази каша . “

Той изясни, че светът се нуждае от дейности в този момент – не просто от повече думи – за справяне с влошаващата се климатична рецесия, ескалиращите спорове, „ трагичните софтуерни разстройства “ и световната рецесия на разноските за живот, която усилва глада и бедността.

„ И въпреки всичко пред лицето на всичко това и повече геополитическите разделения подкопават способността ни да реагираме “, призна Гутериш.

Тазгодишната едноседмична сесия, първата цялостна среща на международните водачи , откогато COVID-19 пандемията прекъсна пътуванията, събра 145 водачи, планувани да приказват. Това е огромен брой, който отразява множеството рецесии и спорове .

Но за първи път от години президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , който ще приказва скоро след шефа на Организация на обединените нации, ще бъде единственият водач от петте мощни народи с право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който ще приказва пред 193-членното заседание.

Китайският водач Си Дзинпин , съветският Владимир Путин , френският Еманюел Макрон и английският Риши Сунак пропущат срещата на Организация на обединените нации тази година. Това би трябвало да насочи вниманието към президента на Украйна Володимир Зеленски , който ще се появи за първи път на подиума на събранието по-късно във вторник, и към Байдън, който ще бъде следен особено за възгледите си за Китай, Русия и Украйна.

Отсъствието на водачи от четирите сили на Съвета за сигурност провокира неодобрение от разрастващите се страни, които желаят огромните световни играчи да се вслушат в техните претенции – което включа парична помощ, с която да стартират да затварят възходящата бездна сред имащите и нямащите в света .

Г-77 , главната група на Организация на обединените нации от разрастващи се страни, която в този момент има 134 членове, в това число Китай, лобира настойчиво тазгодишното световно събиране да се концентрира върху 17-те цели на Организация на обединените нации, признати от международните водачи през 2015 година Те мощно изостават на половината път до 2030 година падежна дата.

На двудневна среща на високо ниво за пускане на дейности за реализиране на задачите Гутериш уточни мрачни констатации в отчет на Организация на обединените нации през юли. Той посочи, че 15% от към 140 съответни цели за реализиране на 17-те цели са на път. Много вървят в неверна посока и не се чака нито една да бъде реализирана през идващите седем години.

Широкообхватните цели включват преустановяване на крайната беднотия и глада , гарантиране, че всяко дете ще получи качествено приблизително обучение , реализиране на тъждество сред половете и реализиране на забележителен прогрес в оправянето с изменението на климата – всичко до 2030 година

При настоящия ритъм, се споделя в отчета, 575 милиона души към момента ще живеят в последна беднотия и 84 милиона деца даже няма да вървят на начално учебно заведение през 2030 година – и ще са нужни 286 години, с цел да се реализира тъждество сред мъжете и дамите.

Гутериш съобщи пред водачите при откриването на срещата на върха в понеделник, която той прикани за избавяне на 17-те цели за стабилно развиване или Целите за устойчиво развитие, че са дали обещание през 2015 година да изградят „ свят на здраве, прогрес и благоприятни условия “ за всички хора – и да платят за това.

Скоро откакто той приказва, водачи от 193-те държави-членки на Организация на обединените нации одобриха политическа декларация от 10 страници с консенсус , която признава, че задачите са „ в заплаха “. Но той удостоверява повече от дузина пъти, по разнообразни способи, уговорката на водачите за реализиране на тези световни цели, повтаряйки тяхната самостоятелна значимост.

Декларацията е къса за конкретика, само че Гутериш акцентира, че е „ надълбоко поощрен “ изключително от нейния ангажимент за възстановяване на достъпа на разрастващите се страни до „ горивото, належащо за напредъка на Целите за устойчиво развитие: финанси “ . Той уточни поддръжката си за тласъци за SDG от най-малко 500 милиарда $ годишно, ориентирани към компенсиране на предизвикателните пазарни условия , пред които са изправени разрастващите се страни.

След това на срещата на върха водачите трябваше да поемат обещания за реализиране на Целите за устойчиво развитие .

Като образец министър-председателят на Непал Пушпа Камал Дахал , който ръководи групата на най-слабо развитите страни на Организация на обединените нации, сподели, че те се нуждаят от „ огромно увеличение на наличното финансиране “ , в това число посредством тласъци за SDG. Той сподели, че задграничните вложения в най-слабо развитите страни са намалели с към 30% през 2022 година спрямо 2021 година и прикани развитите страни да бъдат по-щедри в подпомагането на най-бедните страни в света.

Има и стотици странични събития по време на седмицата на високо равнище.Първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи пред кореспонденти след закрита среща за опит за възкръсване на десетилетния кротичък развой сред Израел и палестинците, че има „ мощен ангажимент към решението за две страни “ . Той твърди, че е имало 60 участници в срещата, проведена от Европейски Съюз, Арабската лига и няколко други страни, и я назова „ добра насочна точка “.

По думите на Борел е имало „ инжекция на нова политическа воля “ и са били основани три работни групи на висше равнище, с цел да проучат по какъв начин би изглеждал израелско-палестинският мир . Той посочи, че в Брюксел ще стартират работа след месец.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР