Личният лекар ще издава документите, които ще струват 10 лева

...
Личният лекар ще издава документите, които ще струват 10 лева
Коментари Харесай

Прегледи през две години за пенсионери с книжки

Личният доктор ще издава документите, които ще костват 10 лв.

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление. Това плануват измененията в Закона за придвижване по пътищата, които към момента не са гласувани, само че приемането им се чака в края на годината, написа в. Монитор. Към момента законодателят е планувал, че на всеки 10 години те би трябвало да минават прегледи при персоналния доктор, а с документа, който им се издава, ще могат да си получават новите книжки.
Заради зачестилите произшествия с възрастни хора обаче към този момент се обмисля нов вид, в който пенсионерите да би трябвало да показват цялостни проучвания, с цел да получат още веднъж свидетелствата си. Те, както до момента, ще костват 10 лв. и ще се издават от персоналния доктор. " Не може книжката да е безсрочна. С всяка минала година след тази възраст хората получават разнообразни болести, сетивата им се притъпяват, а също така доста заболявания се обострят ", обясниха от Министерство на вътрешните работи пред " Монитор ". От там поддържаха думите си и със статистика, съгласно която починалите при произшествия възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297. Като водачи гибелта си са намерили 53-ма души. Само за няколко дни двама пенсионери пометоха пешеходци, а различен пък едвам не умъртви 6-годишно дете, което сега е с заплаха за живота.
" Крайно тежко остава положението на 6-годишното дете, което беше блъснато на тротоар от автомобил в Сандански. За момента детето е нормализирано, само че заплаха за живота му има ", оповестиха през вчерашния ден на ексклузивен брифинг в " Пирогов ", където детето е настанено.
Момченцето беше блъснато от автомобил на тротоар в Сандански през вчерашния ден сутринта. Шофьорът на колата бил 73-годишен мъж, който при злополуката блъснал и два паркирани автомобила. Въпреки че улицата е била затворена за ремонт, лидерът не се съобразил със възбраната и подкарал по наклонената права с висока скорост.
Детето беше превозено в болничното заведение в Сандански в тежко положение и му бе направена незабавна интервенция. Вчера то бе превозено в столичната болница " Пирогов ".
Състоянието му изисква непрестанно наблюдаване, реанимационни мероприятия и лекуване. Има действителна заплаха за живота му. Момченцето е било оперирано, изваден му е далакът.
" Плаках като малко дете, когато научих. Момченцето е доста витално, непрекъснато си играе. Моля се на Господ да се оправи, единствено това желая ", съобщи локален гражданин на Сандански, който познава и възрастния човек зад кормилото на колата.
Пенсионерът е пуснат под гаранция от 1200 лв.. " С жена му дружно сме израснали. Той е почтен човек. Беше инженер, шеф в завода ", уточни той. " Момченцето лежеше в локва кръв. Имаше доста кръв. Семейството е положително. Майката е доста грижовна ", съобщи за Нова тв свидетелка на тежкия случай.
" През последните години популацията във всички индустриално развити страни по света последователно застарява. България не е изключение от този развой. В идващите години делът на възрастните водачи ще се усилва съразмерно на каузи им в общия брой на популацията. Затова те, като особени участници в придвижването, на които би трябвало да се обърне особено внимание, е нужно да знаят някои най-основни неща, с цел да бъдат безвредни участници в придвижването ", обясниха от Министерство на вътрешните работи за " Монитор ".

Тестове за склонност на водачи на коли над 65-годишна възраст желаят лекари. Това е необходимо, като се има поради войната по пътищата. За феновете водачи в никакъв случай не се е претендирал обзор или тест от психиатър поради тяхната психична и психическа резистентност, реакции и опция за шофиране, разяснява за " Монитор " психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Специализираната психиатрична болница " Св. Иван Рилски ", известна повече като " Курило ". Такова условие има единствено за професионалните водачи, посочи тя.
Според нея такива инспекции на психологичното положение и поведенческите реакции би трябвало да се вкара и за феновете като непроменяемо условие при възобновяване на шофьорските им книжки, които в този момент се сменят на всеки 10 години.
В България неналичието на приемливост и почитание на пътя са издигнати съвсем в фетиш. Много хора си избиват комплексите, щом седнат зад кормилото. Дали са елементарни хора или овластени, всеки взема решение, че на асфалта може да прави каквото си желае.
Всички сме очевидци, че даже полицейски коли без пуснат буркан не съблюдават Закона за придвижване по пътищата, само че го отнасят елементарните жители, разяснява още доктор Цветеслава Гълъбова. Ето по тази причина е належащо стягане на контрола, стимулира се психиатърката.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР