Може да не сте чували за символа Хамса, известен и

...
Може да не сте чували за символа Хамса, известен и
Коментари Харесай

Символът Хамса - как ни защитава и как се носи

Може да не сте чували за признака Хамса, прочут и като Ръката на Фатима, само че се обзалагаме, че сте го виждали. Представлява ръка с пръсти, сочещи нагоре или надолу, като кутрето и палецът са разперени и по средата на която има око.

Хамса е мощен талисман, в чиято мощ имат вяра както хинди и евреи, по този начин и християни и мюсюлмани.

Името Хамса идва от ивритското Хамеш, чието значение е пет, само че дано ви разкажем малко повече за Ръката на Фатима, по какъв начин ни пази и какво символизира.

Как и за какво Хамса ни пази

Според легендата Фатима се омъжила за своя любим Али. Един ден, завръщайки се от война, Али показал на Фатима непозната жена, за която възнамерявал да се ожени. Напомняме ви, че при мюсюлманите това е изцяло в реда на нещата. Всичко това се случило до момента в който Фатима разбърквала обичаната на брачна половинка ѝ чорба.

Била прекомерно втрещена и нещастна от чутото, че почнала да я разбърква с голи ръце, без да изпитва болежка от изгарянията ѝ. Али бил толкоз покъртен от нейната обич към него, че по този начин и в никакъв случай не взима втора жена, а остава правилен на Фатима до края на живота си.

Това гласи легендата. Истината е, че Фатима е щерка на оракул Мохамед и макар че заради хубостта си била желана от доста мъже, той е предал на своя сподвижник Али. Той в реалност в никакъв случай не ѝ изневерява и двамата имат доста благополучен брак, от който са се родили 4 деца.

За евреите и арабите самото число пет има мощна символика, която е втъкана и в петте пръста на Ръката на Фатима.

 Символът Хамса Снимка: Copilot

- Палецът символизира чакрата на Слънчевия сплит и е Огнен елемент;

- Показалецът символизира чакрата на Сърцето и е Въздушен елемент;

- Средният пръст е знак на Чакрата на гърлото и е небесен елемент;

- Безименният пръст е знак на Кореновата чакра (намира се в основата на гръбначния стълб) и е Земен елемент;

- Кутрето символизира Сакралната чакра (управлява репродуктивните органи) и е Воден детайл.

Как се носи признакът Хамса

Символът Хамса участва в сбирките на някои от най-изтъкнатите бижутерийни къщи, нормално под формата на нежни огърлици и гривни. По-нестандартен, само че отново срещан вид са обеците и пръстените със признака Хамса или гривни за крайници с висулка Ръката на Фатима.

Символът Хамса може да се срещне с пръсти, сочещи към земята (надолу) или с пръсти, вперени към небето (нагоре).

Ръката на Фатима, сочеща към земята, е знак на шанс, добрина, обилие и изобилие. По мотив последното се смята, че всяка жена, която се надява да забременее, би трябвало да се окичи със сочеща надолу Ръка на Фатима.

Сочещата към небето ръка на Фатима ни защищава от уроки, зли очи и сили, като се има вяра, че ни пази освен от злите сили, идващи извън, само че ни пази и от нашите лични намерения за злоба и ненавист.

В умозаключение ще прибавим, че не на всички места пръстите на ръката на Фатима са събрани, има разновидности при които те са разперени. Независимо към какво бижу-символ Хамса се насочите, ви съветваме да избирате такова от първокласен материал като сребро и злато, както и камък, който е в центъра на ръката на Фатима (ако има такъв) да е драгоценен или полускъпоценен. По този метод ще се заредите с сила, шансът ще ви следва на всички места и ще сте защитени от всякакво зло.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР