На18-ти май 1978 г. за първи път се честваМеждународният ден

...
На18-ти май 1978 г. за първи път се честваМеждународният ден
Коментари Харесай

Международен ден на музеите е днес/СНИМКИ/

На18-ти май 1978 година за първи път се честваМеждународният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 година в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата " музей " идва от латинската дума " museum ", която е от гръцки генезис и произлиза от " mouseion ". " Mouseion " било мястото (понякога храм), което било отдадено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.



В модерната си форма музеят поражда като самостоятелна сбирка от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната страна трансформира музеите в стожер на своята културна еднаквост. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е трансфорат в основно средство за привличане на туристи.
В музея се събират, пазят и излагат предмети, облици и текстове, свързани с избрана ера или сфера.



От една страна, има блян да се показа историческата истина за явлението, а от друга, подборът на ревюто експонати съдържа някакво обръщение, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността.



Наред с обичайните музеи, излагащи картини, исторически или археологически монументи, съществуват музеи на съвсем всичко:
музей на превоза, музей на виното, музей на детството, музей на шоколада, музей на горчицата.



Чуйте любопитен материал заМузея на горчицатав немския град Кьолн!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР