Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите изобщо не

...
Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите изобщо не
Коментари Харесай

Ротацията и регулаторите чупят малката коалиция

Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите въобще не е основан

До ротацията в " некоалицията " остават по-малко от три месеца. Точно на 6 март министър председателят Николай Денков би трябвало да подаде оставка, а  неговото място да заеме номинацията на ГЕРБ Мария Габриел. Очаква се и промяна на министри, като съответните имена към момента се пазят в загадка.

В момента обаче този въпрос е оставен на назад във времето, преди него стои попълването на регулаторите, а това роди и нов проблем, който скара дребната коалиция сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", написа.

Раздорът дойде след коледните празници, когато " сглобката " обсъждаше номинациите за конституционни съдии. До края на януари парламентарната квота от двама души би трябвало да бъде попълнена, като съгласно разпределението един би трябвало да е на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС. Неформално се знаеше, че групировката на Борисов ще номинира Десислава Атанасова, като това бе потвърдено днес от Бойко Борисов. 

В ПП-ДБ обаче има напрежение. Там кандидатурите бяха няколко, като измежду тях бе и водачът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Кандидатурата му не се радва на особена поддръжка, като в последна сметка той предлага да заеме поста на ротационен ръководител на Народното събрание, измествайки Никола Минчев, който трябваше да замени Росен Желязков при ротацията на министър председателите. За парламентарен арбитър през вчерашния ден ПП-ДБ издигна Борислав Белазелков.

Като отплата на Минчев е препоръчан пост в Европейския парламент и опцията да поведе листата на ПП-ДБ на идните евроизбори.

В момента текат последните часове за взимане на това решение. Очаква се до на следващия ден групата на Политическа партия да реши дали да поддържа Атанас Атанасов за ротационен ръководител на Народно събрание. Мненията в редиците на Политическа партия са негативни, като всеобщо депутатите на Петков и Василев държат на Минчев, който съгласно вътрешно изследване е и най-харесваният народен представител в Политическа партия. Друга опция, която се разисква в партията, е Минчев да стане ръководител на Народно събрание, а в случай че поведе листата за евроизборите, то чак в края на пролетта да бъде сменен от Атанасов.

Твърди се, че депутатите от " Зелено придвижване " и " Да, България " харесват повече Никола Минчев, само че заради съдружното им съглашение с ДСБ ще поддържат Атанас Атанасов за поста.

Кабинетът " Габриел " и промяната на министри

По информация на сътрудниците OFFNews този диалог ще бъде отсрочен до попълването на регулаторите. Представители от сглобката декларират, че има риск държавното управление да падне, в случай че договарянията се водят редом, заради което е взето и решението разговорите за министерски кресла да се водят при започване на март. 

До момента водачът на ГЕРБ Бойко Борисов обществено е заявявал, че има забележки към работата на 7-8 министри и евентуално те ще бъдат заменени. Очаква се " сглобката " да оцени всички министри, като тези, които не са постигнали предстоящите резултати, да бъдат заменени.

В поредност от изявления на Бойко Борисов и Делян Пеевски досега рецензии има към министъра на спорта Димитър Илиев, на защитата - Тодор Тагарев, на опазването на здравето - Христо Хинков, на районното развиване - Андрей Цеков, както и към министъра на енергетиката - Румен Радев. Дали те ще бъдат заменени, ще стане ясно най-късно в средата на март. В днешното си изявление Борисов съобщи, че Денков и Габриел занапред ще водят диалозите за министерските кресла. Той обаче и през днешния ден нападна спортния министър Димитър Илиев и напомни, че в спортното министерство има корупционен скандал.

Възможността Асен Василев да стане вицепремиер, а Денков да има " специфичен статут на ротационен министър председател ", отпада. В последна сметка през днешния ден Борисов сподели, че съгласно съглашението сред двете партии има двама министър председатели - Денков и Габриел, които ще се ротират. Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews беседва, настояват, че лансирането на опцията Асен Василев да стане вицепремиер цели за скара сътрудниците в дребната коалиция. Източниците обвързват тази тематика и номинациите за началник на Народното събрание като капан и опит да се вклини напрежение сред Политическа партия и Демократична България.

Какво вършим с регулаторите

Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите въобще не е основан. Инициативата за основаването на подобен бе показана след абсурда в НЗОК и решението на ГЕРБ и ПП-ДБ да отдръпват ръководителя и зам.-председателя до изработването на подобен механизъм, гарантиращ политически неутрални номинации и излъчването на специалисти.

Идеята за политическа индиферентност очевидно към този момент не се радва на особена поддръжка, така като по-рано през днешния ден ГЕРБ издигна председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за парламентарен арбитър. 

Нагласите в сглобката са до края на януари да бъде запълнен само Конституционният съд, а попълването на останалите регулатори да се случи през февруари и да завърши до ротацията.

Народното събрание ще би трябвало да стартира с назначението на управления на 16 регулатора с изминал мандат. Сред тях са КЕВР, Национален осигурителен институт и антикорупционната комисия. Около 80 души би трябвало да бъдат сменени, като някои мандати са изтекли още преди 3-4 години. Сред незабавните назначения са още петимата членове на Висшия правосъден съвет, шестимата във Висшия прокурорски съвет, попълването на Инспектората, НЗОК, Комисия за защита на конкуренцията и КФН.

Движение за права и свободи ще предлага свои фрагменти за регулаторите. Участието им при попълването на квотите бе заложено и с измененията в Конституцията, с които бе заложено, че са нужни най-малко 160 гласа.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР