Купа Дейвис“, финалКанада – Австралия 2-0Денис Шаповалов – Танаси Кокинакис

...
Купа Дейвис“, финалКанада – Австралия 2-0Денис Шаповалов – Танаси Кокинакис
Коментари Харесай

Златното поколение: Канада спечели Купа „Дейвис“ за пръв път


Купа „ Дейвис “, край

Канада – Австралия 2-0

Денис Шаповалов – Танаси Кокинакис 6-2, 6-4

Феликс Оже-Алиасим – Алекс Де Минор 6-3, 6-4

Канада е новият притежател на Купа „ Дейвис “. Воденият от Франк Данчевич отбор завоюва трофея за пръв път след успех над Австралия на финала в Малага. Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим се трансфораха в героите за своята страна, като победиха надлежно Танаси Кокинакис и Алекс Де Минор в мачовете на сингъл. Освен Оже-Алиасим и Шаповалов в състава на първенците са още Вашек Поспишил, Алекси Галарно и Габриел Диало.

По този метод „ кленовите листа “ завоюваха дебютния си трофей 109 години след първото си присъединяване в шампионата и напъно оправдаха етикета „ златното потомство “, който им бе подложен от медиите в родината им. Това е втори трофей за канадците от началото на годината, откакто през януари победиха и на ATP Cup.

Оже-Алиасим се оказа напрегнат още в първия гейм, само че избави два следващи брейкпойнта и завоюва подаването си. При 1-1 Де Минор пропусна нов късмет за пробив, а в четвъртия гейм международният №6 също не съумя да се възползва от шанса си да стигне до брейк.

В първите минути Де Минор опитваше да затруднява Оже-Алиасим с къси топки, само че канадецът показва чудесно напредване по корта и съумя да противодейства ефикасно на тактиката на съперника си. При 4-3 четвъртфиналистът от Australian Open стигна до нова опция за пробив след форхенд в мрежата на Де Минор, само че австралиецът избегна заплахата. Веднага по-късно обаче пред Оже-Алиасим се откри нов брейкпойнт, който той осъществя с невъзмутим смач по диагонала за 5-3.

Канадецът продължи да бъде безукорен на сервис и завърши откриващия сет с неспасяем ас, доближиавайки страната си на един сет от трофея след 6-3.

Втората част стартира по подобен метод, като Оже-Алиасим още веднъж изостана с 15-40 при първото си подаване. Световният №6 обаче отговори с доста положително воле на мрежата, последвано от ретур в навън на Де Минор и равенството в геймовете бе възобновено. Канадецът продължи да се усеща доста по-комфортно в дългите разигравания и още веднъж съумя да пробие пръв, а след това затвърди брейка за 3-1 след няколко положителни офанзиви „ сервис-мрежа “.

Макар нещата да не изглеждаха по никакъв начин оптимистични за него, Де Минор бе доста покрай това да върне интригата. Австралиецът редуцира пасива си, след което стигна до три следващи точки за пробив. Сервисът на Оже-Алиасим обаче го измъкна от сложната обстановка, а малко по-късно канадецът завърши гейма с праволинеен форхенд уинър по правата, правейки резултата 4-2 в своя изгода.

Де Минор опита още веднъж да сложи съперника си напрегнат, само че международният №6 продължи да бъде безукорен на сервис и стигна до шампионска точка при 5-4 откакто австралиецът изпрати топката надалеч в навън при опит за офанзива с бекхенд по диагонала. Това бе едиснтвеният късмет, от който Оже-Алиасим имаше потребност, и след праволинеен форхенд по правата донесе купата на своята татковина, оформяйки крайното 6-3, 6-4 след тъкмо 100 минути на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР