Кучетата са много по-способни да разглеждат дадена ситуация от човешка

...
Кучетата са много по-способни да разглеждат дадена ситуация от човешка
Коментари Харесай

Кучетата разбират човешката гледна точка

Кучетата са доста по-способни да преглеждат дадена обстановка от човешка позиция, в сравнение с изобщо сме предполагали, сочи ново проучване, представено от Би Би Си.

Учените откриват, че четирикраките домашни любимци са четири пъти по-склонни да откраднат храна, която им е неразрешена, когато лампите в стаята са изгасени и стопанинът им не вижда какво се случва.

Това изобретение допуска, че кучетата са способни да трансформират своето държание, когато знаят, че и гледната точка на притежателя им се е изменила.

„ Малко е евентуално кучетата да са не запомнили, че стопанинът им е в стаята, когато е мрачно – декларират учените. – По-скоро те вършат разлика по кое време хората могат да ги виждат и по кое време не. “

Експериментът, в който вземат участие 84 животинки, е извършен с задоволително вариации в обстановките, с цел да се избегнат лъжливи асоциации (например кучето да стартира да асоциира тъмнината с приемане на храна).

„ Изследването е необикновено, защото то демонстрира, че кучетата знаят по кое време хората не ги виждат. Това значи, че те евентуално схващат и човешката вероятност “, съобщи доктор Джулиан Камински от Университета на Портсмут.

Според досегашните проучвания хората неправилно приписват избрани качества и страсти на своите домашни любимци.

„ Сегашните резултати обаче може да демонстрират, че в действителност сме били прави, най-малко във връзка с кучетата. – декларира доктор Камински. – Все още обаче не можем да бъдем 100 % сигурни дали кучетата са в действителност гъвкави във връзка с разбирането на останалите същества към тях. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР